Tarta cytrynowa wg Neli Rubinstein

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Tarta cytrynowa

Kruchy spód:
120 g masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 szklanka ( 200 g) i 3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim formę. Jeśli jest czas, schłodzić w lodówce, jeśli nie, można piec od razu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.

Masa cytrynowa:
3-4 cytryny
3 łyżki miękkiego masła
1/3 szklanki tartej bułki
3 jajka
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka śmietanki kremowej

Otrzeć skórkę z cytryn na bardzo drobnej tarce. Wycisnąć sok ( powinno go być 3/4 szklanki). Wszystkie składniki masy zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 - 30 minut.
Wg autorki przepisu najlepsza jest na ciepło, ale mnie bardzo smakuje też na zimno. Jest absolutnie kremowa i delikatna. I bardzo cytrynowa. Robiłam ją wielokrotnie, bo jest smaczna i prosta. Bułki tartej w masie nie czuć i nie widać - zawsze się zastanawiam, gdzie się podziewa... To zdecydowanie najlepsza tarta cytrynowa z wielu, jakie testowalam.

Zdjęcia są marne, bo tarta została rozparcelowana i pożarta w większości, zanim zdążyłam wyciągnąć aparat.
Do zdjęć pozowała tylko marna resztka:

tarta_cytrynowa2.jpg

tarta_cytrynowa1.jpg
 

Załączniki

  • tarta_cytrynowa2.jpg
    tarta_cytrynowa2.jpg
    38.9 KB · Wyświetleń: 14
  • tarta_cytrynowa1.jpg
    tarta_cytrynowa1.jpg
    25.2 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
:anbetung: wow!! wygląda pięknie :mrgreen: tylko takie małe pytanko czy ta kremówka też idzie do masy?? czy na nią?? i czy można ją czymś zastąpić?? <najlepiej mniej kalorycznym> :mrgreen:
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Kremówka idzie do masy.
Nie próbowałam jej zastępować niczym innym, więc trudno mi coś doradzić. Muszę się pokusić o zrobienie tej tarty z mniej procentową śmietanką. Dam znać, co mi wyszło.
Ale to najwcześniej za tydzień - na nadchodzący weekend mam już w lodówce trzy inne ciasta. Między innymi - tort lodowy z bezami, migdałami i czekoladą...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
a widzieliście te reklamy danone w gazetach ze niby wymyślili "śmietane" o kalorycznosci jogurtu naturalnego?? ciekawe czy by sie to sprawdziło w cieście...
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
gdyby mi taki majonez wymyślili to bym po stopach całowała 8)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A to Winiary czasem nie robiły majonezu z mniejszą zawartością tłuszczu :
Tłuszczu może mniej ale za to "tysiąc pińcet" inszych ;) dodatków w tym pewnie cukier ;)

A tarta faktycznie super wygląda - szczególnie z tymi truchawami :mniam:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
winiary chyba majonez light robi ale to i tak ma od cholery kalorii :roll: chodzi mi o coś naprawdę małokalorycznego jak jogurt
icon_smile.gif
na zachodzie już pewnie coś takiego mają, gorzej u nas
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Małokaloryczne jak jogurt to tylko jogurt :mrgreen:
I napewno zdrowszy niż "niskokaloryczny majonez" ;)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
e tam, jakbym używała łyżeczki dziennie to bym nie padła trupem po tygodniu 8)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Kobieto, jak łyżeczkę dziennie to użyj zwykłego majonezu :!: :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
w sumie...o tym nie pomyślałam :lol: ale tak do sałatki to juz więcej by sie przydało...

P.S. Przepraszam za zaśmiecanie wątku :oops:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Pyszny krem cytrynowy. Taki &quot;lemon-curdowy&quot; Zrobiłam ją też w wersji z brzoskwiniami, zalewając kremem z połowy przepisu. Polecam.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Tym razem część mąki zastąpiłam semoliną i zmniejszyłam w cieście ilość cukru do dwóch łyżek.
Spód piekłam 10 minut w 200 stopniach, w tym ostatnie 3 minuty z termoobiegiem.

tarta_cytrynowa1.jpg
 

Załączniki

  • tarta_cytrynowa1.jpg
    tarta_cytrynowa1.jpg
    26 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,342
1,413
113
Piękna
daumen.gif


Ciekawa jestem co sądzisz Joanno o dodatku semoliny, bo ja jestem zachwycona taką zamianą.