Pączki twarogowe

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Pączki twarogowe

2 szklanki mąki
1 jajko
2,5 dag masła
10 dag sera twarogowego
2 łyżki śmietany
cukier waniliowy (16 g)
5 płaskich łyżek cukru (ok. 7 dag)
szczypta soli

rozczyn:
2 dag drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
1/5 szklanki letniego mleka

olej do smażenia
cukier puder do obtoczenia

Sporządzić rozczyn, odstawić do podwojenia objętości. Twaróg przepuścić przez maszynkę albo rozgnieść porządnie widelcem, wymieszać wszystkie składniki z rozczynem, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Zagnieść ponownie podsypując odrobiną mąki. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawić do podrośnięcia na ok. pół godziny. Smażyć na głębokim tłuszczu po kilka naraz (muszą mieć miejsce na swobodne obracanie). Obtoczyć lub posypać pudrem.
Podawać z okazji i bez okazji.

_367073_n.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Nutinko robię Twoje pączki na jutro tylko że takie malutkie będę turlała ;) chciałam sie jeszcze upewnić- do oleju można dodać kieliszek wódki coby pączki tłuszczem nie nasiąkły za bardzo?
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
aha i jeszcze jedno- czy szybko sie starzeją? bo nie wiem czy mogę zrobić je juz dzisiaj wieczorem czy lepiej jutro rano
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
no i zrobiłam :lol: Nutinko dziękuję Ci bardzo bo pączki są PRZEPYSZNE!!!!
Zrobiłam podwójną porcję i cała rodzinka sie opycha- mam nadzieję że na jutro starczy a to niezbyt udana fotka ;)
pczusie8pf.jpg