Włoskie paluszki

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Przepis pochodzi stąd http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...=777&w=43192468 zrobiłam je wczoraj tacie z okazji dnia ojca, są naprawdę przepyszne. Następnym razem dodam jeszcze do nich startego żółtego sera.

P.S. Dorwałam aparat lubego mej siostry ;) nareszcie porządne fotki ;p

pa3100092yn.jpg


pa3100104bx.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
dziękuje :oops: :bussi:
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Sylwia śliczne są :mniam:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Sha :bussi:

Małgoś to leć :mrgreen: 5 minutek roboty a jakie pyszne
icon_razz.gif
Tylko radzę posmarować je białkiem bo wtedy ślicznie wyglądają Ja oczywiście jednej blachy zapomniałam posmarować i to już nie było to samo ;)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
dziękuję
icon_redface.gif


Ostatnio zrobiłam je w formie wianuszka...dodałam do środka jeszcze żółty ser w kostkach i tuńczyka (wersja dla mięsożernej rodzinki
icon_wink.gif
)
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Śliczne Sylwia
mniam.gif
(Angelino S
fiesgrins.gif
)
Wklej proszę przepis tutaj, zeby nie trzeba było biegać i nie daj co tam sie zagubił
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
dziękuję Akulko
bussi.gif
i proszę przepis
icon_smile.gif


Grissini-paluszki włoskie:
na 30 paluszków

450 g mąki pszennej
25 g drożdży
1 jajko
1/5 szklanki oleju
po łyżeczce soli i cukru
pół szklanki mieszanych, posiekanych świeżych ziół:natki pietruszki,
bazyli i tymianku
lub natki pietruszki, estragonu i skórki otartej z cytryny
Do posmarowania: 1/3 szklanki mleka
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać do mąki, dodać jajko,
olej,zioła, cukier i sól.
Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki i miski. Odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
Potem podzielić ciasto na 30 kawałków i rozwałkować je na paluszki
25 cm długości i szerokość palca.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i zostawić nie przykryte na ok 20 min.
Potem posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku ok.20 minut w temp.175 stopni Celcjusza.
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Sylwia, wyszly ci piekne. Tez je kiedys robilam wlasnie wg. przepisu z gazety. Sa przepyszne. Dzieki za przypomnienie mi.

PS. wiem, ze sie nie odzywam za duzo, ale sledze forum z zapalem ........ kiedy tylko chwilka sie nadarzy .... milego weekendu wszystkim
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a moim zdaniem ten przpeis powinien byc w chlebach

i przy okazji polecam grissini Leparda - najlepsze jakie robilam (sa z rocotta, ktora daje im cos niesamowitego) - kiedys wpisalam przepis wlasnie do chlebow )
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Malgosimi @ 26 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=439881a moim zdaniem ten przpeis powinien byc w chlebach

i przy okazji polecam grissini Leparda - najlepsze jakie robilam (sa z rocotta, ktora daje im cos niesamowitego) - kiedys wpisalam przepis wlasnie do chlebow )
Małgosiu na pewno lepiej się znasz na przepisach więc nie mam nic przeciwko żeby przenieść go do chlebów
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wcale sie nie znam, im wiecej wiem, tym bardziej wiem, ze sie nic a nic nie znam
icon_lol.gif


mysle ze fajnie by bylo jakby poszedl do uchleba a tu zosta odnosnik
icon_smile.gif
Ale to niech Marghe zdecyduje
icon_smile.gif


PS sliczne są, sliczne!
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A ja jestem za podlinkowaniem, a nie przeniesieniem. Bardzo mi brakuje podlinkowania na cinie potraw, które spełniaja kryteria kilku działów.
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobilam, zrobilam
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Byly pyszne..w srodek zamiast ziol wsadzilam calypeczek celuki dymki i dorzucilam ziltego sera a posmarowalam oliwa i oliwek, mniam bylo pycha
icon_smile.gif
icon_smile.gif
dziekuje za przepis
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobilam jako buleczki, super wyszly
icon_smile.gif
icon_smile.gif
jestem bardzo zodowolona z tego przepisu
icon_smile.gif
jeszcze raz dziekuje sylwia
icon_smile.gif
icon_smile.gif

Dorucilam jeszcze drobno pokrojona czerwona papryke.