Niby pączuszki
Znakomita imitacja pączków. Najlepsze malutkie, takie na jeden raz.
10 dag sera twarogowego
1 jajko
2 czubate łyżeczki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolny aromat
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do obtoczenia
Twaróg zmielić albo bardzo dokładnie rozgnieść widelcem albo zmiksować z jajkiem i cukrem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie łyżką. Masa ma być dość zwarta i klejąca. Palcami zwilżonymi wodą, przy pomocy widelca formować małe pączuszki, smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno złoty kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku, obtaczać w cukrze pudrze.
Znakomita imitacja pączków. Najlepsze malutkie, takie na jeden raz.
10 dag sera twarogowego
1 jajko
2 czubate łyżeczki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolny aromat
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do obtoczenia
Twaróg zmielić albo bardzo dokładnie rozgnieść widelcem albo zmiksować z jajkiem i cukrem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie łyżką. Masa ma być dość zwarta i klejąca. Palcami zwilżonymi wodą, przy pomocy widelca formować małe pączuszki, smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno złoty kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku, obtaczać w cukrze pudrze.