- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
Składniki:
2 szklanki zsiadłego mleka, 2 jajka, 2 1/2 szklanki mąki (ok. 35 dkg), 1 łyżeczka cukru, 1/4 łyżeczki sody jadalnej, 15 dkg różowego rabarbaru, sól, olej do smażenia, cukier do posypania
Roztrzepać zsiadłe mleko z żółtkami, dodać 1 łyżeczkę cukru, trochę soli, mąkę i lekko spienione białko. Starannie wyrobićciasto.
Oczyszczony rabarbar pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z ciastem. Od razu kłaść łyżką małe placuszki na rozgrzany olej. Usmażone osączyć na paierze kuchennym, posypać cukrem.
Z nieco rzadszego ciasta można smażyć na patelni całe, duże placki, które wyjdą nieco grubsze niż naleśniki.
2 szklanki zsiadłego mleka, 2 jajka, 2 1/2 szklanki mąki (ok. 35 dkg), 1 łyżeczka cukru, 1/4 łyżeczki sody jadalnej, 15 dkg różowego rabarbaru, sól, olej do smażenia, cukier do posypania
Roztrzepać zsiadłe mleko z żółtkami, dodać 1 łyżeczkę cukru, trochę soli, mąkę i lekko spienione białko. Starannie wyrobićciasto.
Oczyszczony rabarbar pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z ciastem. Od razu kłaść łyżką małe placuszki na rozgrzany olej. Usmażone osączyć na paierze kuchennym, posypać cukrem.
Z nieco rzadszego ciasta można smażyć na patelni całe, duże placki, które wyjdą nieco grubsze niż naleśniki.