Bakłażany zapiekane z mozzarellą

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Składniki:
2 bakłażany
2 mozzarelle
dwa pomidorki
przecier pomidorowy (najlepiej własny :lol: ja robię przecier od razu z bazylią, świetnie tu pasuje)
czosnek, bazylia świeża, sól, pieprz, oliwa

Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odsączyć na sitku przez pół godziny. Potem obsmażyć lekko na malutkiej ilości oliwy i wyłożyc na papierowy ręcnik, żeby oddały tłuszcz.
Pomidory (przecier) dusić na patelni z bazylią, czosnkiem, odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać ciut wody.
Żaroodporne naczynie pomazać oliwą (ciut, nie za dużo). Układać bakłażana, sos, plaster mozzarelli, znów sos... i tak dalej. Na wierzch dodać dwa pomidorki pokrojone w kostkę albo ósemki, jak kto woli, resztę bazylii i do piekarnika - 180 st., 15-20 minut i gotowe
icon_smile.gif


Mniam......
 

Martusia

Member
Cze 22, 2006
942
0
0
Dzięki. Będzie jutro na obiad. Ale już widzę, że będzie dobre.

:mniam:
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Se przyjedź do mnie to dostaniesz :pfeif:
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Ja serio oferuję, a ta se jaja robi :baa:

:lol:
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Jakżebym mogła dzieciątku małemu domowy likopen od ust odejmować :cry: (puszkę siekanych kupiłam, podduszę bydlątka na patelni, tyż da się zjeść)
Ale dziekuję, dziekuję za propozycję, wzruszyłam się szczerze :herzen2:
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pyszne są, fenomenalnie pyszne.
Kupiłam minimozzarelle, bo z pełnowymiarowych była tylko zottarella, i myślałam, że się przefikam przy plasterkowaniu. Zapiekałam z 45 minut, bo minidziady nie chciały się rozpuścić, ale smakowi to nie zaszkodziło. Idealne z chrupiącą bagietką, którą można potem wylizać resztki sosu z talerza. Mlask.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
O widzę, że nie ja jedna wylizywałam talerz.
Obłędnie pyszne. Jutro powtórka.
W moim wydaniu zamiast pomidorów był przecier chilli Buki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Zrobiłam teściom (rozumiesz?). Byli zachwyceni. Kolega Mateusza, który załapał się na obiad, również.
Mama W., która nienawidzi gotować, powiedziała, że zrobi to dla swojej koleżanki.
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
O, widze, za który przepis mój mężul będzie Cię na rękach nosił, jak mu zrobię, Ika
icon_mrgreen.gif
Od dawna mi jęczy, że mam mu bakłażany zapiec z mozzarelką, bo gdzieś w podróży takie jadł i zapadło mu w pamięć na długie lata i jęczy przy byle okazji
icon_smile.gif


W najbliższym czasię będę upolowywać ładne bakłażany - są już? Czy to nie sezon na nie?
gruebel_2.gif
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Lis @ 18 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=489048Zrobiłam teściom (rozumiesz?).
Rozumiem, rozumiem, łaaaał!
icon_biggrin.gif



Tobatka @ 18 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=489094O, widze, za który przepis mój mężul będzie Cię na rękach nosił, jak mu zrobię, Ika
icon_mrgreen.gif
Od dawna mi jęczy, że mam mu bakłażany zapiec z mozzarelką, bo gdzieś w podróży takie jadł i zapadło mu w pamięć na długie lata i jęczy przy byle okazji
icon_smile.gif


W najbliższym czasię będę upolowywać ładne bakłażany - są już? Czy to nie sezon na nie?
gruebel_2.gif
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Pyszne! I bardzo syte.
icon_biggrin.gif

Wprowadziłam tylko jedną małą modyfikację, jako sosu zamiast czystych pomidorów użyłam dżemu marokańskiego (zmiksowane na gładko bakłażany z pomidorem), z przepisu Malgosimi.
Obłędnie smaczne.
cvety.gif



baklazany_zapiekane_z_mozzarella_i_pomidorami_.JPG
 

Załączniki

  • baklazany_zapiekane_z_mozzarella_i_pomidorami_.JPG
    baklazany_zapiekane_z_mozzarella_i_pomidorami_.JPG
    385 KB · Wyświetleń: 0