Baklazan w sosie karmelowo sojowym

aania

Member
Wrz 1, 2005
21
0
0
dla wielbicieli Baklazanow:

1 baklazan slusznej wielkosci
1 maly slodki ziemniak ( niekoniecznie - wwersji niewegatarianskiej dodaje np kurczaka)
1 koper wloski ( fenkul)
garsc kielkow soi
Pol peczka (na oko) swiezej kolendry
3 czubate lyzki stolowe brazowego cukru (najlepiej demerara)
kawalek imbiru dlugosci mniej wiecej pol kciuka
pol cytryny
75 ml sosu sojowego
1 lyzka oyster sauce
1 chilli ( lub wiecej w zaleznosci od uwielbienia dla papryczki)

Przygotowanie:

Baklazana i slodkiego ziemniaka pokroic w duza kostke ( przynajmniej 1.5 cm x 2 cm). Skropic obficie sokiem z cytryny i wymieszac z imbirem. Pozwolic sie tak pomarynowac przez chwile.
Do woka wsypac cukier z odrobina wody i doprowadzic do konsystencji karmelu. Kiedy karmel bedzie juz gotowy wlac do woka sos sojowy i wszystko razem wymieszac. Wrzucic na to baklazana ze slodkim ziemniakiem i dokladnie wymieszac zeby sojowo-karmelowy mix dokladnie wszystko oblepil. Zmniejszyc ogien i dodac pokrojona w cieniutkie plasterki papryczke chilli oraz sos ostrygowy. Calosc mieszac regularnie, nie pozwalajac doprowadzic do przywarcia do woka. W miare gotowania dodac pol szklanki wody zeby uwolnic pyszny sosik. Kiedy warzywa stana sie miekkie ( baklazan powinien rozplywac sie w ustach) dodac pokrojony cieniutko koper wloski i pozwolic mu sie troche ogrzac z reszta sosu - w dalszym ciagu ma pozostac chrupiacy. Zestawic z ognia. Sos poodawac ze zwyklym ryzem posypany kielkami i swieza kolendra.

mmm...