Ciasto czekoladowe

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Podawałam kiedyś przepis (w jakimś innym wątku, ale dzisiaj zrobiłam i zdjecia mam, więc zakładam oddzielny wątek).

Przepis pochodzi z grupy pl.rec.kuchnia i został podany przez Magdalenę Bassett (link)
Ciasto czekoladowe z wrzatkiem

65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej

2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka

240 ml / 1 cup gotujacej wody

Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy. Ciasto piec w 180 stopniach, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.

Po wystudzeniu mozna polac polewa czekoladowa, lub przeciac na pol,
posmarowac kwasnym dzemem, i polac polewa. Mozna tez bez polewy, a np. z sosem waniliowym czy owocowym.
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
zdjecia sliczne, no ale i obiekt do fotografowania boski:) A jakie to ciasto jest - ciezkie, wilgotne?
icon_smile.gif
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Ciężkie i wilgotne - tak jak napisała owieczka. Jednakże o smaku czekoladowym (jak najbardziej) i wbrew pozorom nie jest słodkie - patrząc na ilość cukru potrzebnego - dużo kakao robi swoje ;))

Zapomniałam dopisać, że zrobiłam z polewą wg Magdy Gessler (dokładnie użyłam podwójnej porcji tego, co podaję niżej) znaczy się:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka masła
- 4 łyżeczki cukru

Rozpuścić składniki (nie trzeba gotować). MOja uwaga: bardzo szybko tężeje ta polewa ;)
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Ciasto właśnie opala się w piekarniku
.. na jutrzejsze urodziny niemęża
na razie wygląda ciężko i wilgotnie
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Ciacho lekko opadło po pieczeniu, okruszki jednak smakują pysznie czekoladowo. Ubranko dostał wedle życzenia jubilata - orzechowe, niesiekane.. i żeby czasem nie było odpowiedniej ilości świeczek !! :lol:
Dziękuję za przepis
icon_smile.gif



urociachofe7.jpg
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
dziękujemy za życzenia
icon_smile.gif

Ciasto rewelacyjne, szczególnie dla wielbicieli ciast czekladowych - gorzkoczekoladowych!!
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0


Mocno czekoladowe,nie za słodkie.
Przełożyłam galaretką z czarnej porzeczki. Kakao było z tych najciemniejszych, jakieś holenderskie. Ciasto bardzo ciemne, prawie czarne. Smaczne.

Przepraszam, strasznie duże zdjecia sie otwierają, ale nie będe już zmieniać w fotosiku. Zagapiłam się.
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn28810001hf1.jpg
dscn28850002krjvh8.jpg


miałam w domu śmietane szefa kuchni 22% + jeden śmietan fix + resztki dżemu pożeczkowego
icon_smile.gif
, super ciasto można z niego zrobić tort , polewa świetna!
icon_smile.gif
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
musiałam jakoś wytrzymać "ciężar" wcześniejszych zdjęć i nie dać plamy 8)
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Dziękuję wszystkim za inspiracje
icon_smile.gif

Kiedyś to ciasto jadłam z serkiem homogenizowanym naturalnym pomieszanym z cukrem i cukrem waniliowym (tzn na kawałek ciasta kleks serka). Dobre było

Jednakże mój mężowaty woli takie bez serka - nie wie, co traci ;)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
a z mąką ziemniaczaną mi to wyjdzie?? bo miałam juz robić a sie okazało że pszennej brak
icon_rolleyes.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: