- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
Żródła różne i zapomniane
=======================
PTASIE MLECZKO TRÓJKOLOROWE
Składniki:
4 jaja, 1 1/2 szkl. cukru, 5 dag żelatyny, kwasek cytrynowy, kakao, 1 galaretka
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i podzielić na 3 części. Białka ubić z 1 szkl cukru, dodać trochę kwasku cytrynowego i podzielić na dwie części.
Do pierwszej dodać jedną część żelatyny, wymieszać i wylać na tortownicę. Wstawić do lodówki.
Do drugiej części dodać kakao i drugą część żelatyny, wymieszać i wylać do tortownicy na białą warstwę. Wstawić do lodówki.
Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru, dodać trzecią część żelatyny, wymieszać i wylać do tortownicy na kakaową warstwę.
Na wierzch wylewamy przyrządzoną wcześniej w 1 szkl. gorącej wody, tężejącą galaretkę. Można udekorować wiórkami kokosowymi lub posypać je pomiedzy warstwami (wybornie smakuja lekko podprażone).
Ptasie mleczko przechowywać w lodówce.
=======================
PTASIE MLECZKO TRÓJKOLOROWE
Składniki:
4 jaja, 1 1/2 szkl. cukru, 5 dag żelatyny, kwasek cytrynowy, kakao, 1 galaretka
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i podzielić na 3 części. Białka ubić z 1 szkl cukru, dodać trochę kwasku cytrynowego i podzielić na dwie części.
Do pierwszej dodać jedną część żelatyny, wymieszać i wylać na tortownicę. Wstawić do lodówki.
Do drugiej części dodać kakao i drugą część żelatyny, wymieszać i wylać do tortownicy na białą warstwę. Wstawić do lodówki.
Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru, dodać trzecią część żelatyny, wymieszać i wylać do tortownicy na kakaową warstwę.
Na wierzch wylewamy przyrządzoną wcześniej w 1 szkl. gorącej wody, tężejącą galaretkę. Można udekorować wiórkami kokosowymi lub posypać je pomiedzy warstwami (wybornie smakuja lekko podprażone).
Ptasie mleczko przechowywać w lodówce.