Torcik pyszności

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Nie wiem, jak dla kogo, ale nazwa wg mnie sie zgadza (do mnie trafił pod tą nazwą od znajomej). Bardzo go lubię ;)

Ciasto na małą tortownicę:
18 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag masła, 15 dag cukru, 4 jaja, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka spirytusu
Syrop do nasączenia:
1/2szkl. wody, 4 łyżki cukru, 1 kieliszek spirytusu, esencja rumowa
Krem:
2 jaja, 3/4 szkl. cukru pudru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao, 1 kieliszek spirytusu, esencja rumowa

CIASTO: Przesiać mąkę zmieszać z ziemniaczaną mąką i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jaju wciąż ucierając. Dodać po trochu mąkę, cukier waniliowy, spirytus.
Ciasto wylać do tortownicy i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 30-40 min. Pokroić na trzy krążki.
SYROP: Krążki nasączyć idąc od środka kręgami, przełożyć kremem.
KREM: Jaja ubić z cukrem na parze lub podgrzać razem i ubić na pulchną masę.
Masło rozetrzeć na pianę, stopniowo dodawać masę jajeczną , aromat, kakao nie przerywając ucierania. Można dodać kakao tylko do połowy kremu.
Polać polewą, przystroić.