Czerwony czatnej z rodzynkami*

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Czerwony czatnej z rodzynkami

Słodko-ostry sos do wszystkiego. Dobry nawet jako nadzienie do naleśników.

4-5 pomidorów (35 dag)
2-3 jabłka (20 dag)
3 cebule (25 dag)
1 łyżka masła
szczypta soli
8 dag drobnych rodzynek
2 nie za duże ząbki czosnku
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki zmielonych goździków

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić (można oczyścić z pestek).
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
Rodzynki opłukać.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na maśle ze szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki i dusić pod przykryciem około 40 minut.

Można zjeść od razu albo włożyć nadwyżkę do słoiczków i zakręcić na gorąco. Nie wiem jeszcze, jak długo da się przechować, ale wypróbuję z większą ilością.

Przepis czekał kilka miesięcy na jesienne pomidory. Mało brakowało, a byłabym przegapiła sezon. Nie darowałabym sobie.

Aha, przepis pochodzi z Kuchni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: