Bhuni hui czini ka halawa*

yuna

Member
Gru 11, 2005
32
0
0
Składniki:

650 ml mleka
300g cukru
200 g masła
225 g kaszy manny
garść rodzynek

sok z jednej pomarańczy
1 łyżka skórki pomarańczowej


Sposób przygotowania:

Zagotować mleko. W drugim garnku stopić cukier na jasnobrazowy karmel (mieszac aby sie nie przypaliło).
Do goracego karmelu wlewać bardzo powoli gorące mleko. Zamieszać energicznie (rozbić powstałe kryształki) i gotować na małym ogniu do ponownego rozpuszczenia cukru. Stopić masło. Do rozpuszczonego masła dodac kaszę mannę, Smażyć ją, mieszając przez 10-15 minut. Kiedy będzie miała kolor jasnobrązowy, ogień zmniejszyć do minimum. Do mleka dodać rodzynki, sok i skórkę pomarańczową.Zamieszać. Powstałą masę dodac do kaszy manny. Zamieszać. Masę gotować na małym ogniu do momentu, gdy kasza wchłonie całkowicie płyn.
Zamieszać kilka razy. Uwaga- deser ten podaje się na gorąco
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Natalien16

Member
Kwi 11, 2009
50
0
0
Jadłam go tylko raz.
Nie był wcale taki zły, ale jakoś bardzo też mi nie posmakował...
Pewnie za jakiś czas jeszcze go spróbuję, ale jak na razie - nie mam na niego ochoty...
icon_razz.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Natalien, skoro oceniasz tutaj puding, to rozumiem, że jadłaś zrobiony zgodnie z przepisem zamieszczonym w tym wątku?
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
W jakiej postaci dodaje się skórkę pomarańczową? Otartą, czy pokrojoną? Myślę, że otartą, ale ponieważ chcę zrobić ten pudding, wolę mieć pewność. Pozdrowienia.