![]() ![]() |
11 Sep 2006, 13:00
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.688 Dołączył: 28-November 05 Użytkownik nr: 1.024 |
"Śliwki w czekoladzie"
czyli czekoladowa wersja śliwkowej "nutelli" Janki: http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=2835 Składniki: 2,5 kg wypestkowanych dojrzałych śliwek węgierek około 700 - 800 g cukru ( ilość zależna od stopnia dojrzałości śliwek) 2 opakowania cukru z wanilią lub nacięta laska wanilii 50 - 100 g kakao Deco Morreno 1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady Śliwki zemleć w maszynce do mięsa, smażyć, dodając cukier, do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec smażenia dodać kakao i połamaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić powoli ustawione "do góry nogami" pod kocykiem. Uwagi: Podane powyżej proporcje są wyłącznie orientacyjne. Osobiście robię na oko i smak. Powidła smażymy do odpowiedniej gęstości zgodnie z powszechnie znanymi zasadami. Mnie to zajmuje około trzech dni. Ilość dodatków do powideł jest sprawą indywidualnego gustu. Można je dostosować do własnych upodobań smakowych. Podany przepis jest po prostu bazą do własnych eksperymentów.
Załączone pliki
|
|
|
|
11 Sep 2006, 13:32
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 675 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Dolina Baryczy Użytkownik nr: 421 |
Też tak spróbuję.
A co.... :D |
|
|
|
13 Sep 2006, 14:38
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 |
Jaki to ma smak? Jak śliwki w czekoladzie trochę?
|
|
|
|
13 Sep 2006, 17:46
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.688 Dołączył: 28-November 05 Użytkownik nr: 1.024 |
Jaki to ma smak? Jak śliwki w czekoladzie trochę? Moje dziecko poproszone o spróbowanie i ocenę tych powidełek zakrzyknęło - mamo, to smakuje zupełnie jak śliwki w czekoladzie! I dlatego dałam im taką nazwę. Zresztą patrząc na składniki, trudno się spodziewać innego smaku.... |
|
|
|
15 Sep 2006, 11:05
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.316 Dołączył: 29-November 05 Skąd: L.....:) Użytkownik nr: 1.028 |
Zrobiłam! Czemu ja do tej pory na to nie wpadłam przy moich czekoladożernych chłopach? Spróbowali, pomlaskali, znaczy się dobre.
Dzisiaj wstawiam kolejne sliwki, bo wczoraj "wypróbowali" jeden słoiczek świeżych czekopowideł. |
|
|
|
20 Sep 2006, 17:44
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Joanno, pyszne to jest!!! I rzeczywiscie do zludzenia przypomina smak sliwek w czekoladzie
Ja zamiast cukru waniliowego wrzucilam do sliwek dwie naciete laski wanilii, reszte robilam zgodnie z przepisem
|
|
|
|
20 Sep 2006, 18:10
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.051 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 |
O rany boskie ..... !!!!
I skad ja biedna wezme wegierki |
|
|
|
20 Sep 2006, 19:09
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 |
Joanno, pyszne to jest!!! I rzeczywiscie do zludzenia przypomina smak sliwek w czekoladzie Ja zamiast cukru waniliowego wrzucilam do sliwek dwie naciete laski wanilii, reszte robilam zgodnie z przepisem ![]() O rany!!!!!! Robię te śliwki w weekend. |
|
|
|
20 Sep 2006, 22:20
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.058 Dołączył: 21-December 05 Użytkownik nr: 1.142 |
A skad JA wezme wegierki???
Moze sprobuje z innymi sliwkami...hm...wyglada tak apetycznie... Bajaderko...a skad Ty, na obczyznie, sliwki wegierki masz? |
|
|
|
21 Sep 2006, 03:15
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
tatter, na mojej obczyznie wegierki wystepuja
Ale mysle, ze do tego przepisu mozna uzyc innych sliwek, moze tych wielkich czarnych - powinno wyjsc rownie dobre |
|
|
|
21 Sep 2006, 17:23
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.316 Dołączył: 29-November 05 Skąd: L.....:) Użytkownik nr: 1.028 |
Chodzę i "podżeram", naprawdę smak super! Nie jestem do końca pewna, czy te śliwki do piernika dotrwają
|
|
|
|
21 Sep 2006, 20:55
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.411 Dołączył: 15-November 05 Skąd: Witten/Niemcy Użytkownik nr: 967 |
czy w tym dzemiku wyczuwalna jest skorka ze sliwek???
pytam bo ostatnio robilam tylko z kakao.Zmiksowalam, smazylam z 2 godz a mimo to skorka byla wyczuwalna. Dzis znow przytaszyczylam wielki koszyk wegierek prosto z dzialki sasiada, wiec bedzie trza ten przepisik wyprobowac :D |
|
|
|
21 Sep 2006, 22:23
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.051 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 |
CYTAT Ale mysle, ze do tego przepisu mozna uzyc innych sliwek, moze tych wielkich czarnych - powinno wyjsc rownie dobre To ide kupic jutro te wielkie czarne. Trzeba je bedzie chyba dluzej posmazyc, bo wodniste toto i bardziej slodkie od wegierek, wiec moze ciut mniej cukru. Juz mi slinka leci, jakie to musi byc pyszne..... |
|
|
|
22 Sep 2006, 08:25
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.129 Dołączył: 13-September 04 Użytkownik nr: 18 |
cudeńko, już czuję smak moich ciasteczek bożonarodzeniowych przełożonych tym wynalazkiem
tylko mam takie pytanie w kwestii: smażyć, dodając cukier do uzyskania pożądanej konsystencji.... ile trwa tak na oko uzyskanie tej pożądanej konsystencji, bo w robieniu dżemów i innych powideł jestem jeszcze niewyrobiona i mogłabym przedobrzyć z tym smażeniem |
|
|
|
22 Sep 2006, 08:34
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.756 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 |
tylko mam takie pytanie w kwestii: smażyć, dodając cukier do uzyskania pożądanej konsystencji.... ile trwa tak na oko uzyskanie tej pożądanej konsystencji, bo w robieniu dżemów i innych powideł jestem jeszcze niewyrobiona i mogłabym przedobrzyć z tym smażeniem Też jestem zainteresowana odpowiedzią, bo właśnie zaczęłam smażenie. |
|
|
|
22 Sep 2006, 08:56
|
|
|
Dziewczyny , myslicie, ze sliwki mozna by bylo zyrafa potraktowac zamiast mielic w maszynce ?
Nienawidze wyciagac maszynki z czelusci spizarni. |
|
|
|
22 Sep 2006, 09:08
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.756 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 |
Agusiu, ja potraktowałam maszynką elektryczną. Błyskawicznie to poszło. Wydaje mi się, że żyrafą bardzo się spieni. No i będzie chyba okropnie pryskać.
|
|
|
|
22 Sep 2006, 11:48
|
|
a PROPOS SMAŻENIA I KONSYSTENCJI.
JA PO PROSTU NAJPIERW SMAŻĘ SAME ŚLIWKI, ODPAROWUJĄ SPORO PŁYNU, JAK UWAŻAM, ŻE JEST OK, WTEDY DALSZA CZĘŚĆ ROBOTY. cZĘŚĆ ZMIKSOWAŁAM PRZED DODANIEM CUKRU, A OSTATNIE ŚLIWKI BEZ MIKSOWANIA, POTEM CUKIER I RESZTA DODATKÓW I SIUP DO SŁOIKA. |
|
|
|
22 Sep 2006, 12:39
|
|
Dziewczyny , myslicie, ze sliwki mozna by bylo zyrafa potraktowac zamiast mielic w maszynce ? Nienawidze wyciagac maszynki z czelusci spizarni. ja wrzuciłam do malaksera, bo maszynki u mnie brak. Powiem tylko - to jest absolutna rewelacja! Nagroda złotego piernika dla tego, kto wymyślił ten przepis. Pyszne! Właśnie gotuję z 3 kg sliwek i jutro będzie powtórka |
|
|
|
22 Sep 2006, 13:00
|
|
Powiem tylko - to jest absolutna rewelacja! Nagroda złotego piernika dla tego, kto wymyślił ten przepis. Pyszne! Właśnie gotuję z 3 kg sliwek i jutro będzie powtórka Podpisuję się pod tym. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:49 |