- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Placki ziemniaczane Bahusa
1 kg ziemniaków
2 łyżki świeżo startego chrzanu, może być ze słoika
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
2 jajka sól, pieprz i cukier do smaku
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajka, chrzan, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć. Lekko posłodzić do smaku. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kłaść na niego cienkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną.
1 kg ziemniaków
2 łyżki świeżo startego chrzanu, może być ze słoika
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
2 jajka sól, pieprz i cukier do smaku
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajka, chrzan, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć. Lekko posłodzić do smaku. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kłaść na niego cienkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną.