Papryka sanatoryjna

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,362
824
113
No tak, dzięki za napomnienie. Zaniedbałam się produkując wyłącznie śliwki w occie, a papryczka tez by się przydała.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,831
53
48
oj ja się na pewno skusze na ten przepis, bardzo lubię robić przetwory na słono
icon_smile.gif
dżemów jakoś nie
icon_smile.gif
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Podnoszę bo w ubiegłym roku zrobiłam 3 porcje i w marcu już jej nie było.
Papryka jest przepyszna i niebawem robię pierwszą porcję na teraz ,a potem będzie trzeba napełnić słoiki na zimę ......
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Moja papryka, odpoczywająca w solance. Już nie mogę się doczekać końcowego efektu.
lecker.gif
 

Załączniki

  • P8040298.JPG
    P8040298.JPG
    116 KB · Wyświetleń: 1

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
mam chec na ta papryke, czekam tylko az choc troche potanieje, bo teraz ma cene niezachecajaca do kupna.
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
I oto paparyka w wersji finałowej. PYSZNA!!!
anbetung.gif
 

Załączniki

  • P8050277.JPG
    P8050277.JPG
    117.3 KB · Wyświetleń: 3

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
A to moja część w wariacji z cukinią.
 

Załączniki

  • DSC_7535.JPG
    DSC_7535.JPG
    95 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
Podnoszę temat,papryka w natarciu- robie sanatoryjna od kilku lat -jest pyszna, chrupiąca w sam raz.Pasteryzuje 5-7 minut,gaszę palnik i zostawiam na jakieś 5-10 minut, nigdy nie jest za miękka, jest w sam raz.Sosu do słoików u mnie wystarcza na napełnienie ich do polowy,ale to w niczym nie przeszkadza.Po prostu -jest super czosnkowa i chrupiaca.Dzieki za przepis,ktory bezwstydnie wykorzystuje od kilku lat.
anbetung.gif
 

.m.

Member
Sie 17, 2012
226
0
0
Czy mocno czuć czosnek w tej papryce? Bo jest na etapie pokrojenia, ale w sumie nie wiem czy nie wolałbym wybrać konserwowej, takiej kwaśnej, chociaż na tą chwilę papryka zasypana solą i czosnkiem, bo myślałem, że to jakaś wariacja papryki konserwowej.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,362
824
113
Hmm, czosnek, czy bardzo wyczuwalny? Nie bardzo, jak dla mnie - za mało, zresztą to zalezy od czosnku. Własnie na tym etapie dodaję trochę na mój smak.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,480
2,389
113
Podnoszę żeby mi nie zginęło, we wtorek robię.

Papryka w Tesco na promocji po 3.49, kto ma blisko niech pędzi
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,272
3,517
113
Dzięki za cynk o promocji - właśnie nabyłam, piękną i mięsistą, co prawda nie do marynowania, ale do mrożenia.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,272
3,517
113
Nastawiłam z jednej porcji (żółtą, białą i czerwoną); mam tylko zamiar zmniejszyć trochę ilość cukru i octu.
Przy okazji odwdzięczę się wieścią o promocji - w Kauflandzie piękna, ciemnoczerwona, mięsista papryka kosztuje właśnie 3,75 za kg.

EDIT:
Zapowiada się pysznie. Papryki ważyłam po oczyszczeniu. Dałam pół szklanki octu spirytusowego i pół szklanki jabłkowego własnej produkcji oraz niepełną szklankę cukru (200 g). Wyszło mi osiem dość ciasno upakowanych półlitrowych słoików, czyli jeden "wsad do kotła". Została mi szklanka zalewy, więc można zmniejszyć ilość płynów - następnym razem dam pół szklanki oleju, jeszcze mniej cukru i mniej octu. Kroiłam w podłużne kawałki, jak radziła janie, pasteryzowałam 10 minut.

papryka_sanatoryjna.jpg
 

Załączniki

  • papryka_sanatoryjna.jpg
    papryka_sanatoryjna.jpg
    87.1 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,480
2,389
113
Joanno piękna papryka i tak równiutko poukładana. Ja robię jutro, kupiłam paprykę w promocyjnej cenie 2,50 w moim pracowym sklepie
icon_mrgreen.gif
 

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Po latach przerwy przypomniałam sobie o tym przepisie - cudo!!! Zabawnie czytać własne komentarze sprzed 11 lat ;) Przepis boski a jako żem leń, znowu w zalewie papryka stała całą noc i jej to nie zaszkodziło
icon_smile.gif


PS Od wczoraj w Lidlu tez papryka tańsza - 3,99 ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: