Tarta z jabłkami i sosem toffi

yuna

Member
Gru 11, 2005
32
0
0
Przepis pochodzi z książki "Tarteletki i tarty" S. Banbery

Aby przygotować tartę dla 6 osób potrzeba:

na ciasto:
125 g mąki pszennej
75 g zimnego masła pokrojonego w kawałeczki
zimna woda
sól

na nadzienie:
1,5 kg obranych jabłek (antonówki lub szara reneta)
1 łyżeczka soku z cytryny
50 g masła
100 g cukru pudru
200 g cukru kryształu
90 ml zimnej wody
150 ml śmietany kremówki
cukier puder do posypania

foremka 22 cm
Wykonanie:
Mąkę, sól, masło zmiksować w malakserze. Ciasto przełożyć do miski, dodać powoli zimną wodę, Zagnieść. Ciasto rozwałkować na kształt koła i przełożyć do formy. Schłodzic w lodówce około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do tmp. 190 C. Na ciasto ułożyć pergamin i wypełnić go grochem albo fasolą. Ciasto podpiec przez 10 minut z pergaminem, po tym czasie usunąć fasolę. Ciasto piec jeszcze 5 minut. Kiedy ciasto się piecze pokroić 4 jabłka w ósemki.Skropić je sokiem z cytryny. Na patelni (lub w rondelku o grubym dnie) stopić masło, smażyć na nim jabłka (muszą lekko zbrązowieć). Ostudzić. Pozostałe jabłka pokroić w plasterki. wrzucić do garnka, wsypać cukier puder i gotować około 20-30 minut aż zmiękną. Jabłka przełożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu umieścić ósemki jabłek. Ciasto piec jeszcze przez 30 minut. Do rondelka wsypać cukier kryształ i wlać wodę. Zagotować aż powstanie karmel. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając dodać śmietanę. Ciasto wyjąć z piekarnika, polać sosem. Schładzać przez godzinę.
Można podawać posypaną cukrem pudrem lub jak sugeruje autorka z gęstą śmietaną.
 

nulka

Member
Kwi 5, 2006
51
0
0
ooo, dzisiaj wlasnie mam ochote upiec tarta
wiec moze sie skusze na ta
icon_smile.gif