Sos figowy*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Sos figowy

100 g fig
200 ml czerwonego wina (nie wytrawnego).
sok z jednej cytryny
2 łyżki miodu pitnego, a w zastępstwie 1 łyżka normalnego miodu.
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Jeżli mamy w ogródku miętę to łyżeczkę, ale bardzo drobno posiekaną.

1.Drobno kroimy figi.Najpierw w paski, a następnie w kostkę (to twarde z figi wyrzucamy).
2.Wlewamy do garnka czerwone wino ( ja osobiście dodałem greckie), dodajemy pokrojone figi , sok z cytryny i gotujemy na młym ogniu jakieś 20 minut ,aż połowa wina wyparuje. Dosyć często trzeba mieszać!.
3.Jak jest to już gęste to wtedy chłodzmy.
4.Do ochłodzonych fig dodajemy musztardę i miód pitny.Mieszamy.Następnie powolutku wlewamy oliwę - ciągle mieszając.
5.Na samym końcu dodajemy pieprz i jeśli mamy miętę.

- Sos doskonale nadaje się do budyniów, kisieli i myślę że i do lodów (ale lekko podgrzeny). Wspaniale komponuje się także z drobiem.
- Jak się to robi można zobaczyć na www.itvp.pl w dziale gotowanie a następnie "kuchnia z Okrasą"
Smacznego
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: