Schab z powidlami sliwkowymi*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
1 i 1/2 kg schabu
pol cebuli
4 zabki czosnku
2 wielkie, kopiaste lyzki powidel sliwkowych (z Tenczynka bardzo dobre sa)
1/5 szkl vinagret malinowego (mozna dac -ale mniej! - octu balsamicznego albo soku z cytryny)
sol (okolo lyzeczki na kilogram miesa, ale mozna sprobowac marynate)
sos sojowy
ziola wloskie
kilka lyzek oliwy

Schab oplukac i wlozyc do nieduzej brytfanki - tak zeby mniej wiecej pasowaly do siebie rozmiarem
icon_wink.gif

Ciepnac na schab powidla, dodac sol (jsli sie to zrobi na boku i zamiesza mozna sprobowac - marynaty zawsze musza miec wyrazisty smak - czyli musi byc dosc slone) i przecisniety przez praske czosnek.
Czosnku moze byc duzo wiecej (8-12 zabkow) jesli ktos chce go poczuc w potrawie.
Dodac sos sojowy do uzyskania konsystencji gestego majonezu. I rozsmarowac na miesie.
Dorzucic cebule w poltalarkach albo drobniej pokrojona.
Obsypac spod i wierzch ziolami. Nie zalowac. Posypac rowno - zakrywajac cale powierzchnie.
Polac vinagret i oliwa (4-6 lyzek)

Podpiec do silnego zrumienienia, po czym przewrocic schab i calosc zakryc folia aluminiowa. Sprawdzac nakluwajac widelcem, kiedy zmieknie.
Na koniec podpiec jeszcze raz odkryty.

Czasu i temperatur nie podam, bo tym razem pieklam dlugo a wolno. Czyli okolo 4 godzin w temp. 130-140.

Normalnie zaleznie od schabu (wielkosci i wieku
icon_wink.gif
) piecze sie 1-2 godziny w okolo 170 stopni.


S O S

Zlac "wypociny" do tygielka. Dosolic i jeszcze dodac powidel sliwkowych - do smaku.
Zagescic maczka kukurydziana lub ziemniaczana.
Smakuje doskonale. Jak sos pieczeniowy z dodatkiem wina czerwonego i ziol.


Postaram sie tez wykroic jakis przyzwoity kawalek z tego co zostalo - do zdjecia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
To chyba pychotka będzie
icon_smile.gif
Lubię to połączenie i mam całą armię powideł swojej roboty, szkoda tylko, że męża będę widziała w następnym tygodniu
icon_sad.gif
ale wtedy na pewno zrobię
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
podobne do prowansalskich, ale nieco lagodniejsze jesli chodzi o zapach. Na pewno nie ma lawendy...
a co w nich jest
gruebel_2.gif

majeranek, tymianek, rozmaryn, czaber, szalwia, oregano, bazylia

jak cos zostanie - na zimno do chleba tez doskonaly
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ciesze sie i gratuluje odwagi
icon_biggrin.gif


niewiele opinii, a to wyglada na jedna z pierwszych prob
icon_wink.gif
 

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
No tak..dwa razy robilam,a nie napisalam opinii..
Schabik pyszny.
Robilam pirwszy raz jak tescie na obiad mieli przyjsc.
Tesciowa powiedziala:
"moze i ja tak zrobie"
Tesc byl wniebowziety.
Zabko,dziekuje za przepis
bussi.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
schab sliwkowy nie byl powtarzany i zdjecia nie mam. Ciesze sie, ze inni powtarzaja
icon_wink.gif
Przepis prosty, szybki i smaczny.

ale za to mam inne

po polsku - szpilkowany gesto czosnkiem (w calosci)
i z moja bardzo czesto uzywana marynata - dzem morelowy + musztarda dijon 1:1
ten drugi lepszy. Bardziej miekki i soczysty. I dzem i musztarda powoduje kruszenie. Tylko sos juz nie taki jak od sliwkowego
icon_wink.gif


schabzczosnkiem.jpg schabzdzemem.jpg

wszystkim spieszacym sie polecam piekarnik.
W garnku kamiennym wychodza lepsze niz w brytfankach czy folii.
 

Załączniki

  • schabzczosnkiem.jpg
    schabzczosnkiem.jpg
    55.1 KB · Wyświetleń: 6
  • schabzdzemem.jpg
    schabzdzemem.jpg
    53.3 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Robię jutro. Czy składników marynaty (czosnek, powidła, zioła, ocet etc.) nie można byłoby rozdyźdać w miseczce i posmarować mięsa już gotową?
Zastanawiam sie również czy nie nasmarować marynatą (bez soli) wieprzka na noc i nie zostawić do skruszenia.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
mozesz i z sola nasmarowac.
Zawsze lepiej marynowac dluzej bo mieso kruszeje a i smak lepiej sie rozchodzi - znaczy do samego srodka dotrze.

Marynate zawsze mozna w miseczce tylko
icon_redface.gif
mi sie nie chce dokladac do zmywania
icon_redface.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ponoć sól może sprawić, ze mięso wieprzkowe stwardnieje. Może to jakaś bzdura, ale wolę nie sprawdzać. Posoliłam przed włożeniem do pieca.
Bardzo smaczny schab, piekłam w glinianym garnku i nie rumieniłam, tylko przykryłam od razu pokrywą i wrzuciłam do pieca na półtorej godziny. Wyszedł super.
Sos (rzeczywiście fajny) nie wymagał już soli, dodałam nieco octu balsamicznego, zeby go uwytrawnić.
Do marynaty poszedł malinowy (bo chyba o ocet chodziło, nie sos do sałaty?).
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
""""2 wielkie, kopiaste lyzki powidel sliwkowych (z Tenczynka bardzo dobre sa)""""

KERMIDT:
A gdzies ty wykopala w Kanadzie powidla z mojej rodzinnej wioski??? (Meduje,ze zaklad zostal niestety zamkniety
dump.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
obowiazkowy asortyment sklepu polskiego. Zawsze kupuje litrowy sloik. Czy wychodzi na to ze kupowalam?
Jednym slowem bede przeprowadzac ankiete, bo cos w zamian bede musiala znalezc.

Tak Lisie, ocet malinowy tez moze byc. Ciesze sie, ze dobrze wyszlo.
Mam wrazenie, ze gliniany czy kamienny garnek inaczej piecze niz brytfanka. Lepiej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Wyszlo przepyszne!!!!!
W smaku przypominalo nam Sauerbraten ( kwasna pieczen (?) - o ile to mozna przetlumaczyc
icon_wink.gif
) - ktore z Mezem uwielbiamy
icon_biggrin.gif

Marynowalam mieso pare godzin, ilosc czosnku, jak zwykle zwiekszylam
icon_wink.gif
-a ziola dalam prowansalskie.
Mieso wyszlo bardzo soczyste i kruche- doslownie rozplywalo sie w ustach! Cudowne! I ten sos
mniam.gif

Pieklam ok. 2,5 godzin pod przykryciem i w naczyniu zaroodpornym.
Wszystko wyszlo idealnie
mniam.gif

Podalam z kluskami slaskimi
icon_lol.gif

Pycha!!!!
Kermidt
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Dziekuje za rewelacyjny ( znowu rewelacyjny !!!
icon_lol.gif
icon_wink.gif
) przepis
cvety.gif
bussi.gif

Przepis wchodzi na stale
daumen.gif


Zdjecie niestety nie oddaje tego smaku i kruchosci, - robione na szybko,
- staralam sie, zeby ta kruchosc miesa uchwycic, jednak chyba mi sie troche nie udalo
icon_wink.gif


PICT0001.JPG
 

Załączniki

  • PICT0001.JPG
    PICT0001.JPG
    76.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Caritko, dziekuje za piekne zdjecie. Bo u mnie daleka droga, jesli w ogole bede takie robic.
Ciesze sie, ze smakowalo.
Ja w domu od mies bylam. Pieczenie, flaki, klopsy, golebie... a mama doprawiala zupy i zalewy.
Teraz mizerna mizerie w wodzie tylko mam naprawde mizernie dosmaczona
icon_wink.gif


Przyszlam z powrotem, bo przez noc skojarzylam, ze chyba pieklas ten schab w kawalkach. Tak?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
kermidt @ 5 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=657312Caritko, dziekuje za piekne zdjecie. Bo u mnie daleka droga, jesli w ogole bede takie robic.
Ciesze sie, ze smakowalo.

Ja w domu od mies bylam. Pieczenie, flaki, klopsy, golebie... a mama doprawiala zupy i zalewy.
Teraz mizerna mizerie w wodzie tylko mam naprawde mizernie dosmaczona
icon_wink.gif
Nie ma za co
icon_biggrin.gif
To ja dziekuje za podzielenie sie pysznym przepisem
bussi.gif


CYTATPrzyszlam z powrotem, bo przez noc skojarzylam, ze chyba pieklas ten schab w kawalkach. Tak?
icon_mrgreen.gif

Nie.
- Pieklam go w calosci, a za nim rozlozylam na talerze, pocielam go w plastry.
Co Ci sie ubzduralo?
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif

bussi.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Caritko, fantastyczne zdjecie
anbetung.gif
Mozna sobie wyobrazic wlasnie te kruchosc. Bardzo zacheca do wykorzystania przepisu.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Tak ladnie oblepiony sosem ten kawalek na zdjeciu i jakby nasiakniety, dlatego myslalam, ze dusil sie w takiej formie.

Zdjecie takie, ze tez bym zrobila
fiesgrins.gif

ale beda poledwiczki z jablkami.