Tort ormiański

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zrobiłam dziś tort ormiański z tego przepisu
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&a=32070710

Przepis z Forum:
Tort ormiański
Składniki na 8 placków:
10 dag orzechów mielonych
25 dag miodu
25 dag cukru
4 całe jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg mąki
2 razy na czubek noża sody oczyszczonej

Zagotować miód i cukier - wystudzić , jajka roztrzepać, dodać mąkę,
proszek ,sodę i wyżej wymienione jajka , zagnieść , zapakować na 3 dni do
lodówki
Masa:
2 kostki masła
4 całe jajka ubić na parze z 40 dag cukru pudru i 5 łyżeczkami kawy
rozpuszczalnej ( w oryginale Nesca)
po ostygnięciu zmieszać z roztartym masłem
Polewa
2 czubate łyżeczki masła, 9 łyżek wody 3 czubate łyżki cukru pudru 4 łyżki
kakao . mieszając zagotować
Sens jest taki :
z masy robimy 8 dość cienkich placków które pieczemy( tortownica średnia (
taka
na 6 jajek)
potem placki smarujemy masą- ja robię jeden tort z czterech placków
całość maluję polewą
Ostrzegam ,ze jak każde ciasto z tych składników na początku jest twarde jak
nie wiem co , dopiero po wykonaniu z masą , polewą itp robi się dobre na
drugi ,trzeci dzień , to znaczy mięknie do stopnia dającego się przełknąć -
dlatego tak dużo czasu jest potrzebne, ale zaręczam ze warto
czekać.


Podaję przepis krok po kroku, jak ja robiłam:

Składniki na 8 placków w tortownicy (ja robię w dużej blaszcze, wychodzą mi 4 placki i wychodzi ciasto, nie tort
icon_wink.gif
)
10 dag orzechów mielonych
25 dag miodu
25 dag cukru
4 jaja
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg mąki
2 razy na czubek noża sody

Miód i cukier zagotować i ostudzić.
Jajka roztrzepać.
Do ostudzonego miodu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, roztrzepane jajka i orzechy.
Zostawić na 3 dni w lodówce.

Po 3 dniach upiec cienkie placki. Formę wysmarować tłuszczem i wylepiać cienko ciastem. Najlepiej przygotować sobie miseczkę z zimną wodą i moczyć co chwilkę ręce, bo ciasto straszliwie się lepi
icon_wink.gif

Piec placki na złoty kolor (u mnie to ok 10-15 min w 180 st)

Masa
2 kostki masła
4 jaja
40 dag cukru pudru
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Jajka ubić na parze z cukrem pudrem i kawą.
Masło utrzeć na puch, dodać masę i utrzeć.

Placki przełożyć masą, wierzch i boki również posmarować masą. Całość ozdobić polewą czekoladową.

Gotowe ciasto ponownie wstawić na minimum 2 dni do lodówki.

Nie od razu polewam polewą. Czasami polewam w przeddzień konsumpcji
icon_wink.gif


Po 3-dniowym leżakowaniu ciasta w lodówce dziś upiekłam
icon_mrgreen.gif

Jedyna różnica to taka, że nie piekłam w tortownicy, a w blaszce i wyszło mi 5 placków. Chodziło mi o to, żeby ciasto było nie jak tort, a jak ciasto do pokrojenia
icon_rolleyes.gif


Wyszło mi tak:
6e9fff6bd25aa05bm.jpg


Tu fotka bardzo złej jakości, ale mam nadzieję że chociaż troszkę widać że nie wyszło plaskate ciacho tylko nawet dość wysokie:
1447cab550fd283cm.jpg


Co do smaku to nie wiem, bo jak pisze w przepisie, najlepsze jest po 2-3 dniach. Aż mnie korciło żeby spróbować, ale wiem że by sie pewnie z twardości ukroić nie dało
icon_rolleyes.gif

Żeby nie kusiło jutro, wywiozłam do mamy
dump.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Ewalukas, ja sie do niego przystawiam jak do jeża od ub. roku, ale jakos nie mam odwagi. Wstaw prosze fotke po przekrojeniu i koniecznie napisz jak smakował, bo ja na samo hasło tort ormiański czuję smak grylażu, no sama nie wiem dlaczego
dump.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Wstawie wstawie fotke przkroju
lecker.gif
Mam nadzieję, że będzie już jutro zjadliwy
gruebel_2.gif
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
uciekam z tego wątku, bo slinka mi sama cieknie.....
a nie miałas kłopotów z nałożeniem ciasta na blaszkę? Dziewczyny na forum gazety coś niecoś wspominały o takich problemach, że klejące itd.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
imamcia @ 13 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=377939uciekam z tego wątku, bo slinka mi sama cieknie.....
a nie miałas kłopotów z nałożeniem ciasta na blaszkę? Dziewczyny na forum gazety coś niecoś wspominały o takich problemach, że klejące itd.
Oj miałam
icon_eek.gif
Przy samym wyrabianiu ciasta myślałam że coś nie tak, więc zaczęłam mąki delikatnie dosypywać. Ale w końcu zobaczyłam, że to i tak nic nie daje. Jeszcze miałam nadzieję, że po 3 dniach chłodenia w lodówce coś się zmieni z jego konsystencją
dump.gif


Bardzo dobra wskazówka na gazecie jest, żeby ręce moczyć w zimnej wodzie. Bez tego nie wiem jak długo by się wylepiało dno
icon_eek.gif
Z moją cierpliwością to prawdopodobnie wylaciało by przez kuchenne okno z IV piętra
rofl.gif


W każdym razie BARDZO ułatwia sprawę to moczenie rąk. A i jeszcze jedno. Ciasto takie (nie tylko akurat z tego przepisu, tylko ogólnie tego typu) piecze się parę min. Na początku powolutku, ale....jak już zacznie się dopiekać to szybciutko i się pali
icon_rolleyes.gif
Przynajmniej u mnie, jak nie przyuważe to podpale zazwyczaj
icon_wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Obiecane zdjęcie środka
487534bc28273bf7m.jpg


Link do fotki większej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/487534bc28273bf7.html

Ciasto mhm...jakby tu powiedzieć
gruebel_2.gif

No tak pycha ciasta nie jadłam jeszcze
icon_mrgreen.gif
Jak się cieszę, że trafiłam na ten przepis
anbetung.gif
Powiem tak: opłaca się robić je tyle dni, żeby móc się rozkoszować takim smakiem
mniam.gif
opłaca się patrzeć cierpliwie na zrobione ciasto i czekać dwie doby żeby spróbować
daumen.gif

Ciasto jest raczej z tych słodkich, ale niesamowity jak dla mnie efekt daje pomieszanie orzechów w cieście, kawy w masie i polewy czekoladowej
fiesgrins.gif

Niespodziewałam się takich pyszności, a wrażenia gości na to ciacho były takie
eek2.gif


polecam gorąco
daumen.gif


polewę robiłam z innego przepisu, mam sprawdzony i raczej z niego zawsze korzystam.

Dziewczyny róbcie bo warto!!
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
No i nagrabiłam sobie, miałam choć cień nadziei, że w smaku nie będzie najlepszy a tak MUSZĘ zrobic to ciasto
dump.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
imamcia @ 15 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=378812No i nagrabiłam sobie, miałam choć cień nadziei, że w smaku nie będzie najlepszy a tak MUSZĘ zrobic to ciasto
dump.gif
imamcia MUSISZ faktycznie
icon_mrgreen.gif
jest tak niesamowity smak tego ciasta, że szkoda gadać
icon_wink.gif
mam nadzieję, że nie tylko ja mam takie zdanie
dump.gif
i faktycznie wczoraj było bardzo dobre, a dziś to już jest poezja
mniam.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Podnoszę, bo właśnie dziś zrobiłam ciasto na placki
mniam.gif
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Moje ciasto też od wczoraj w lodówce, hmmm, ciekawam co będzie dalej
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Mój ormiański już zrobiony i od wczorajszego wieczoru leżakuje
icon_mrgreen.gif
Tym razem piekłam placki w keksówkach, wyszło mi 12 i zrobiłam 3 ciasta
icon_lol.gif
Każde osdobione polewą i posypane posypką o smaku orzechowym
mniam.gif
Będą krojone w kromeczki
fiesgrins.gif

Ciasto najlepiej smakuje po 3 dniach od zrobienia, ale po 2 też jest bardzo bardzo smaczne
lecker.gif
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
ewalukas, będę piekła jutro, ciasto do konsumpcji "idzie" na pierwszy lub drugi dzień świąt, mysle, że będzie ok. Powiedz mi tylko, czy ten krem nie jest za tłusty?(2 kostki masła!!!!!)
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Dla mnie nie jest za tłusty, a z reguły nie lubię ciast z masami
icon_lol.gif
Ma świetny kawowy smak
lecker.gif
Pamiętaj tylko, żeby maczać ręce w wodzie bo inaczej będziesz się babrała z ciastem cały dzień
icon_mrgreen.gif

Blaszkę smaruję margaryną, stawiam sobie miseczkę z wodą i maczam ręce, a potem biorę troszkę ciasta i wyklejam blaszkę. Po 2-3 plackach balszkę myję i wycieram do sucha i znów to samo
icon_lol.gif
Jeżeli będzie nie równo ciasto rozsmarowane to tam gdzie cieniej Ci się za mocno przypiecze i będzie problem ze zdjęciem z blaszki - będzie twarde mocno i może się złamać
icon_rolleyes.gif
ale jak by Ci się placek złamał to się nie przejmuj bo i tak nie będzie widać
icon_mrgreen.gif
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
bussi.gif
dzięki za rady, mam nadzieje, że sobie spokojnie poradzę, w końcu siedzę w tej kuchni nie od dzisiaj
icon_wink.gif
a moje chłopaki już wczoraj wyglądali co matka do lodówki pakuje, te orzechy ich do kuchni przyciągnęły, hmm, pewnie zrobię w tortownicy, mam dwie takiego rozmiaru to będzie mi łatwiej na zmianę wylepiać. Jeszcze raz dzięki, trzymaj kciuki
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Na pewno sobie poradzisz
icon_mrgreen.gif
Dałam Ci te rady nie dlatego, że wątpię w Twoje możliwości tylko mnie te placki zaskakiwały
icon_wink.gif
Później robiłam tak, że jak już wylepiłam formę to moczyłam łapkę i taką mokrą wyrównywałam żeby mniej więcej jednakowo było. Jedne mi się bardziej spiekły, inne mniej, ale to nie ma znaczenia
weihnachten2.gif


Nie pożałujesz
smacznego.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Imamcia i jak tam?
fiesgrins.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Mój ormiański wyszedł tak:

323d2a5708c1b19emed.jpg


Placki pieczone w keksówkach, wyszło 12 placków, z których zrobiłam 3 ciasta
icon_mrgreen.gif


9ceb79db4b12d67amed.jpg


Jak poprzednio: niebo w gębie
mniam.gif