IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto francuskie z nadzieniem na słono
cydorka
post 18 Oct 2006, 18:06
Post #1


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 222
Dołączył: 12-May 06
Użytkownik nr: 1.742



składniki:
ciasto- albo gotowe ciasto francuskie takie w płatach albo przygotowane wg przepisu:
200g maki
100g margaryny
1/2 szkl wody
szczypta soli
1 lyż cukru
farsz :
400 g serka homogenizowanego/bielucha/mascarpone
400g serka topionego ostrego
50 g parmezanu tartego
250 g szynki
2 jajka
przyprawy do samaku, pieprz, zioła ew papryka, z solą uważac , topiony ser i szynka maja dośc słony smak
przygotowanie
wymieszac na jednolita mase mikserem ser homogenizowany, topiony i 2 jajka, (ja rozpuszczam sobie w rondelku serek homogenizowany, łatwiej sie miksuje)
wymieszać z szynką, przyprawić
ciasto rozwałkować, wyciąc kształt prostokąta
przygotowana masę serowo-szynkowo-jajeczną wyłożyć na środek prostokata, wzdłuż, tak aby po bokach pozostały dwa wolne fragmenty ciasta (rany nie wiem jak to wytłumaczyć)
posypać masę z wierzchu utartym parmezanem
to ciasto co zostało po bokach trzeba ponacinac nozem, pod kątem w taka jodełke
zaczynając od dołu przykrywamy farsz kawałeczkami ciasta ponacinanego raz z prawej strony, raz z lewej
(ponacinanie w jodełke spowoduje, ze sie beda na siebie te paseczki lekko nakładały)
włłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
po około 15 min wyjąc na chwile i posmarować roztrzepanym jajkiem
włożyc do piekarnika na nastepne 15 minut nawet czasem do 25 zalezy od ciasta
całośc sie piecze różnie od 30 do czasem 50 min a to zalezy od tego jakie ciasto używamy
serwować z prostą sałatą z sosem vinaigrette i białym winem
smacznego cyd
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19th December 2014 - 08:53