Nussecken

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Podaje przepis na popularne tutaj ciasto?-ciastko?-no juz sama nie wiem, nic to, przepis na Nussecken, pyszne trojkaciki orzechowe

Skladniki

ciasto
300g maki
130g cukru
130g masla
2 jajka
2 paczki cukru waniliowego
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

masa
dzem-konfitura z moreli
200g masla
180g cukru
2 paczki cukru waniliowego
200g orzechow mielonych laskowych
100g orzechow laskowych siekanych na male kawalki
100g orzechow wloskich siekanych na male kawalki
4 lyzki wody
1 tabliczka kuwertury lub gorzkiej czekolady

ciasto:
zagniesc skladniki na gladkie ciasto i wykleic nim blaszke wylozona papierem do pieczenia(blaszka 30x40cm)
ciasto posmarowac nie grubo konfitura z moreli

masa:
w garnku rozpuscic maslo z cukrami, dodac orzechy i wode, dobrze wymieszac
mase orzechowa rozprowadzic po ciescie, gladko przyklepac
piec 30 minut w 175-200°

wyciagnac, pokroic na trojkaty, wystudzic

kuwerture rozpuscic i maczac dwa szpice trojkatow w niej, poczekac do stezenia
najlepsze sa na 2-3-4-5 dzien
lecker.gif


271_7131.JPG
 

Załączniki

  • 271_7131.JPG
    271_7131.JPG
    60.2 KB · Wyświetleń: 0

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
do puszkowania raczej nie, bo jednak zrobia sie suche
tak tez trzeba je owinac sciereczka

5 dni na pewno nie wytrzymaja
icon_wink.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
moj malz zakochany w orzechowcu, zapewne i te trojkaciki zjadlby chetnie... musze zaopatrzyc sie w orzechy w takim razie
icon_smile.gif
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
zrobiłam wczoraj
icon_mrgreen.gif
miały doczekać środy i byc na deser ale niestety
icon_wink.gif
ledwo udało mi się je pomaczać w polewie czekoladowej i zanim jeszcze stężała zaraz ich nie było
mniam.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ojjj, Agusia, szybka jestes
icon_smile.gif
ciesze sie , ze smakowaly, u nas zostaly juz resztki, my w dwojke jestesmy, a juz i tak porozdawalam
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
a czy robiłaś kiedyś z jakaś inną konfiturą niż z moreli?? i czy mogę inne orzechy dodać?? bo mam tylko migdały i włoskie?? czy już nie będzie to samo??
cry_1.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
AgusiaSz @ 15 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=413852a czy robiłaś kiedyś z jakaś inną konfiturą niż z moreli?? i czy mogę inne orzechy dodać?? bo mam tylko migdały i włoskie??
Tradycyjne połączenia:
migdały+ konfitura malinowa
orzechy włoskie+ konfitura morelowa

ale, imho, pasują i do migdałów i do orzechów powidła śliwkowe albo dżem gruszkowy
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,655
113
Wystarczy troszkę inaczej pokroić i udekorować, by mogło robić za wielkanocny mazurek orzechowy....
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
morelowy zastapi brzoskwinia

duzo wychodzi?

W zeszlym tygodniu upieklam wprawdzie ponad 150 ciasteczek, ale jeszcze tydzien i beda potrzebne nastepne
fiesgrins.gif