Falafel*

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Falafel
Przepis na podstawie I.Dobrowolska "Koszerne i trefne" i Ruth Sirkis "Cooking with Pleasure"

250 g nutu (ciecierzyca), zamoczyc na noc)
kromka namoczonej bulki
1 srednia cebula
1-3 zabki czosnku (wedlug uznania
icon_smile.gif
)
kawaleczek papryczki chili
peczek pietruszki
peczek kolendry (natki)
szczypta kolendry
szczypta suszonej bazylii
lyzeczka soli
pieprz
lyzeczka proszku do pieczenia
olej do smazenia

Ciecierzyce, cebule, czosnek, bulke, papryczke, pietruszke i kolendre przemielic przez maszynke, dodac przyprawy i proszek do pieczenia, wymieszac. Formowac nieduze okragle kotleciki, smazyc w oleju. Odsaczyc na papierowym reczniku.
Podawac z tachini, jarzynami. Mnie najlepiej smakuje z jogurtem wymieszanym z czosnkiem i posiekana kolendra.
Falafele smaza sie w glebokim oleju, ale ja tego nie robie
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • Cnv0146.jpg
    Cnv0146.jpg
    11.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: