Schab środkowy lub karkowy - 0,75 kg - 1 kg
przyprawy: sól, pieprz, zmiażdżone ziele angielskie i jałowiec, tymianek,
Na sos:
kurki – mogą być świeże lub mrożone
1 średnia cebula
śmietana 30 % - około 0.5 litra
masło
sól
pieprz
Schab natrzeć przyprawami i upiec na półtwardo np. w rękawie. Schłodzić, pokroić w pastry, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wrzucić kurki i odparować. Osobno zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kurki podlać sosem powstałym z pieczenia, dodać cebulę i śmietanę – zredukować mieszając. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Zalać sosem ułożone mięso. Piec pod przykryciem około godziny.
przyprawy: sól, pieprz, zmiażdżone ziele angielskie i jałowiec, tymianek,
Na sos:
kurki – mogą być świeże lub mrożone
1 średnia cebula
śmietana 30 % - około 0.5 litra
masło
sól
pieprz
Schab natrzeć przyprawami i upiec na półtwardo np. w rękawie. Schłodzić, pokroić w pastry, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wrzucić kurki i odparować. Osobno zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kurki podlać sosem powstałym z pieczenia, dodać cebulę i śmietanę – zredukować mieszając. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Zalać sosem ułożone mięso. Piec pod przykryciem około godziny.