Schab w sosie kurkowym

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
Schab środkowy lub karkowy - 0,75 kg - 1 kg
przyprawy: sól, pieprz, zmiażdżone ziele angielskie i jałowiec, tymianek,
Na sos:
kurki – mogą być świeże lub mrożone
1 średnia cebula
śmietana 30 % - około 0.5 litra
masło
sól
pieprz
Schab natrzeć przyprawami i upiec na półtwardo np. w rękawie. Schłodzić, pokroić w pastry, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wrzucić kurki i odparować. Osobno zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kurki podlać sosem powstałym z pieczenia, dodać cebulę i śmietanę – zredukować mieszając. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Zalać sosem ułożone mięso. Piec pod przykryciem około godziny.
 

dyzydyriusz

Member
Sie 10, 2006
1
0
0
Witaj Nuniu. Wypróbujemy ten przepis na pewno, tylko po kurki musimy pojechać aż za Szczytno do Zimnej Wody. Pzrawiamy Marianka i Adam
mniam.gif
mniam.gif

fiesgrins.gif