Tort kawalerski

markoto

Member
Sie 9, 2005
68
0
0
Masa budyniowa:
0.5 l mleka zagotować z 2 cukrami waniliowymi, 1.5 szkl cukru i 6-7 żółtek utrzeć. Po utarciu dodać 1 łyżkę mąki wrocławskiej i jedna ziemniaczanej, rozetrzeć z żółtkami. PO utarciu dodać wrzące mleko do konsystencji śmietany. Do reszty mleka dodać mieszaninę stale mieszając, do zgęstnienia. Następnie ostudzić w wodzie. 0.5 kg masła o temp. pokojowej utrzeć na pianę, budyń dodawać małymi porcjami i ucierać.

W tortownicy układać warstwę biszkoptów ( San z Jarosławia, takie podłużne mięciutkie) , skropić mlekiem z alkoholem i na to masę i owoce ( latem najlepsze z malinami, wiśniami, truskawkami, zima z brzoskwiniami i ananasem w puszcze i truskawkami mrożonymi) i tak kilka warstw. Ostatnia warstwa to masa, udekorować owocami i żaląc galaretką 2 paczki na 3/4 wody z przepisu
 

markoto

Member
Sie 9, 2005
68
0
0
oto zdjecie
7620f96e728578aemed.jpg