IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Pierniczki Aganiok
Paulinka
post 6 Nov 2006, 17:55
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Pierniczki Aganiok

składniki

50 dag miodu (ja dodaję naturalny ale sztuczny też może być)
2 niepełne szklanki cukru
25 dag masła lub margaryny
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
4 jaja
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki rodzynek
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
(bakalie można oczywiście zmienić wg uznania)
szczypta soli


sposób przygotowania
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić.
Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę.
Rodzynki sparzyć i drobno posiekać.
Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć melaksera), pod koniec dodać bakalie.
Ciasto (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (najlepiej do chłodnej spiżarni).
Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą.
Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść, podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wykrawać pierniki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut.
Pierniki oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną. Uwaga: dobrze schować, bo mogą w magiczny sposób zniknąć



Nie wierzę że nie było tego przepisu w Ciasteczkach icon_eek.gif
cóż za niedopatrzenie icon_biggrin.gif

Ja juz robie te pierniczki trzeci raz, jedna porcja to zdecydowanie za mało dla rodziny powyżej trzech osób icon_biggrin.gif Ciasto na początku jest bardzo rzadkie, ale po paru tygodniach się "zsiada". Ja zamiast przypraw daję po prostu 2 op gotowej mieszanki do piernika Kotanyi, 2x 21g. Jak mi brakuje puszek, pakuję pierniczki do wymytych słoików, też jest ok. Wspaniale nadają się na prezent oraz na choinki z piernika, jednak uwaga- podczas pieczenia rosną i nie zachowują idealnego kształtu foremki. Są słodkie, dlatego juz ich nie lukruję- najbardziej podobają mi się z cienką lukrową obwódką wzdłuż konturów. Jak znajdę zdjęcie to wkleję icon_biggrin.gif Bakalie też daję różne, drobniutko posiekane, żeby łatwiej było wycinać pierniczki.
Uwielbiam je. Uwielbiam pierniczyć i Boże Narodzenie icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 6 Nov 2006, 18:00
Post #2


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Paulina anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liv
post 6 Nov 2006, 19:05
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 621
Dołączył: 3-May 06
Użytkownik nr: 1.708



W tym roku robię je pierwszy raz - ciasto siedzi od tygodnia w lodówce icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 6 Nov 2006, 22:45
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.698
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



Paulinko, skąd jest ten przepis?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maryna
post 6 Nov 2006, 23:06
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.977
Dołączył: 5-January 06
Skąd: Sląsk
Użytkownik nr: 1.215



Moje ciasto już stoi w przedsionku chyba z dziesięć dni. Przepis jest w ciasteczkach, tam go znalazłam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 7 Nov 2006, 08:58
Post #6


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



No a jak nie mam kamionkowego naczynia, nawet szklanego cry_1.gif Mam plastikowe gruebel_2.gif mogą być czy nie bardzo?
I ile wychodzi tych pierniczków tak na sztuki? Wiem że mogą być rożnej wielkości itp ale tak na oko icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 7 Nov 2006, 09:03
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



Tak na oko będzie ich dużo. Nie wiem czy jest ktoś kto liczy ciastka, ale może...

Plastikowe może być.

Ten przepis był wcześniej w niebie.
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 7 Nov 2006, 12:43
Post #8


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Przepis jest z Mniama, jeszcze ze starego forum, kiedy to często udzielała się użytkowniczka Aganiok, stąd nazwa tych pierniczków icon_smile.gif ale przepis jest bardzo popularny, drukowany w wielu ksiązkach i rozpowszechniony w internecie.
A u nas na forum był od dawna, tyle że w "Niebie".

Ciasteczek wychodzi sporo, jak to z kilograma mąki icon_wink.gif nie mam pojęcia ile sztuk, powiedzmy że duuża miska icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 7 Nov 2006, 13:54
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



To ja tutaj jeszcze dopytam - nie będą za słodkie z taka ilością cukru i miodu? gruebel_2.gif Bo ja średnio słodkie rzeczy lubię... To co przesłodzone, to dla mnie niejadalne jest.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maryna
post 18 Nov 2006, 21:10
Post #10


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.977
Dołączył: 5-January 06
Skąd: Sląsk
Użytkownik nr: 1.215



Bardzo byłam ciekawa tych pierniczków. Dziś wyjęłam troche ciasta z kamiennego gara i upiekłam trzy blachy.
Bardzo rosną. Pozlepiały mi sie na blasze, choć początkowo były poukładane w sporej od siebie odległości.
Nie wiem, czy dobrze piekłam, ale moje wyszły miękkie. Są mocno słodkie.
Duża ilość bakalii uniemożliwiła wykrawanie fantazyjnych kształtów foremkami z Lidla, poprzestałam na bałwankach.

Smaczne. Wyobrażałam je sobie inaczej ...

Przed świętami upiekę jeszcze inne, choćby dla porównania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bimij
post 11 Nov 2007, 00:47
Post #11





Grupa: Banned
Postów: 23
Dołączył: 28-May 06
Skąd: Tychy
Użytkownik nr: 1.807



ciasto na Aganiokowe pierniki dzisiaj dołączyło do leżakującego pierniczkowego Silije icon_smile.gif
na dwa garnki będzie im raźniej na balkonie icon_mrgreen.gif

Ten post został edytowany przez Bimij: 11 Nov 2007, 00:48
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olkenik
post 11 Nov 2007, 10:40
Post #12


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 466
Dołączył: 22-June 07
Użytkownik nr: 4.415



ja wczoraj zagniotłam podwójna porcje... myslałam ze mi rece odpadna icon_razz.gif ale mam nadzieje ze bylo warto icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
osulka
post 13 Nov 2007, 11:14
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.004
Dołączył: 9-August 07
Skąd: Kraków/ Jasło
Użytkownik nr: 4.961



Wczoraj zagniotłam ciasto na te pierniczki

Ten niebiański zapach zwalał mnie z nóg, bardzo ciężko sie wyrabiało mase albe jakoś poszło i juz nie moge doczekac sie świąt !!!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 13 Nov 2007, 11:18
Post #14


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Moje już siedzi w lodówce prawie 2 tygodnie icon_mrgreen.gif Dla bezpieczeństwa (ciasta oczywiście) nie zaglądam fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koffee
post 3 Dec 2007, 21:22
Post #15


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.341
Dołączył: 26-July 07
Użytkownik nr: 4.785



u mnie dziś ostatnie zostały zjedzone... icon_redface.gif

trzeba będzie jutro szybko nowe ciasto zrobić, 20 grudnia piec i marchewki do puszek...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 3 Dec 2007, 21:33
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



upieklam je wczoraj (w lodowce siedzialy miesiac)
to sa najpyszniejsze pierniczki jakie do tej pory jadlam!! lecker.gif
sa naprawde niesamowite... icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 3 Dec 2007, 22:09
Post #17


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.318
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Też je wczoraj upiekłam po miesiącu leżakowania. Bardzo mi smakują. Pokroiłam do nich droniuteńko bakalie, żeby nie mieć problemów z wykrawaniem.
I tak jak Ty, Bea, nie mam niestety zdolności w kierunku ozdabiania pierniczków. Takie mi wyszły

Załączony plik  R__ne_025.jpg ( 46.37K ) Suma pobrań: 33
Załączony plik  R__ne_024.jpg ( 37.53K ) Suma pobrań: 13


Zdjęć wieczorem też nie umiem robić. icon_redface.gif Nie wiem czemu tak się różnią kolorem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 3 Dec 2007, 22:33
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



no co Ty Hazo, sliczne sa!!! naprawde! icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koffee
post 4 Dec 2007, 18:17
Post #19


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.341
Dołączył: 26-July 07
Użytkownik nr: 4.785



kupiłam wszystko co potrzeba, ustawiłam na blacie, zaczęłam przygotowywać... odwrócona plecami do tego blatu z produktami
umęczyłam się nieźle zagniatając i przesiewając mąke po trochu (przydałoby się kilka dodatkowych rąk)
w końcu zadowolona z siebie odsapnełam i umyłam ręcę, i zabrałam się za sprzątanie
i przezyłam szok kiedy zobaczyłam na blacie 4 niedodane jajka ;)
no i niedodałam ich w końcu... ciasto ma tylko dwa tygodnie na leżakowanie, a jest lepkie (ostatnie mi nie zgestniało za bardzo, a lezało chyba 6 tygodni)

no to za dwa tygodnie będę mogła poinformować forumowych alergików, czy te pierniki wychodzą bez jajek...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
osulka
post 26 Dec 2007, 11:51
Post #20


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.004
Dołączył: 9-August 07
Skąd: Kraków/ Jasło
Użytkownik nr: 4.961



To był przebój tych świąt !!!!!!!!!!!!! Zapowiedziano mi że od tego roku zawsze będę robiła te pierniczki

Dziękuję za te PYSZNOŚCI !!!!!!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st February 2018 - 10:14