Ryżowa babka naleśnikowa*

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
ciasto
20 dag mąki
1 żółtko
1 jajko
1 1/3 szkl mleka
2 dag drożdży
3 dag margaryny
5 dag cukru
sól

nadzienie
10 dag ryżu
1 szkl mleka
4 dag margaryny
40 gad truskawek
10 dag cukru
cukier waniliowy
3 dag rodzynek

Z drożdży zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo mleko, mąkę, sól i drożdże, ciągle mieszając. Wyrabiać łyżką aż pojawią się pęcherzyki. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć naleśniki grubości 0,5 cm.

Ryż ugotować na sypko w mleku. Truskawki pokroić na kawałki. Rodzynki namoczyć, a potem odsączyć. Truskawki i rodzynki wymieszać z ryżem, stopionym tłuszczem i cukrem.

Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypał bułką tartą. Układać warstwami naleśniki i ryż z owocami.

Zapiekać 20-30 min w piekarniku w 180 st. Polać zmiksowanymi i osłodzonymi truskawkami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: