Gravlax*

Torque

Member
Wrz 7, 2006
18
0
0
Gravlax

Gravlax czyli marynowany łosoś. Rzecz prosta, dająca materiał do dalszej obróbki lub do szybkiego zjedzenia.

Składniki:
Filety ze skórą z łososia, najlepiej dzikiego bałtyckiego, może też być hodowlany norweski, pstrąg tęczowy (dziki lub hodowlany), lub pstrąg potokowy. Pstrągi, tylko duże sztuki.
150 g soli,
100 g cukru,
Dwa pęczki koperku


Sól pieprz i koperek mieszamy, sprawdzamy czy w filetach nie pozostały ości. Do płaskiego naczynia wysypujemy część marynaty, nakłuwamy skórę w filecie i układamy na dnie naczynia. Przysypujemy kolejną częścią marynaty, przykładamy drugi filet (również z nakłutą skórą). Posypujemy całość pozostałą częścią soli z cukrem i koperkiem. Obwijamy naczynie folią, kładziemy na rybę deskę, dociążamy i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Następnie odwracamy na drugą stronę i ponownie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy rybę z zalewy, czyścimy nożem z pozostałości marynaty i wkładamy już pojedyncze płaty osobno do lodówki. Po około godzinie ryba stężeje i jest gotowa do podania lub dalszej obróbki.

Podany przepis to najprostsza wersja wykonania gravlaxa. Proporcje soli i cukru można modyfikować wedle własny upodobań, można dodać do tej marynaty, jałowiec, ziele angielskie, pieprz, koniak czy whiskey.

Na zdjęciu kolejne etapy zasypywania ryby marynatą.
 

Załączniki

  • gravlax.jpg
    gravlax.jpg
    154.7 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Donoszę, że nabyte filety łososia pacyficznego - Gorbusza ( Lidl i dobra cena) znakomicie przyjęły marynatę według tego przepisu.

Ryba wyszła przepyszna.
Od siebie dodałam tłuczony czerwony pieprz i 40g pomarańczowego likieru.
 
  • Like
Reakcje: Eweralda i AnkaP