Śledzie w winie by "siostraheli"

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Przepis ten znalazłam na forum "Kuchnia" GW i spodobał mi się. Mam nadzieję, że siostraheli nie bedzie miała nic przeciwko temu, że jej przepis idzie w świat.

Zalewa:
pół szklanki wina czerwonego,
pół szklanki octu balsamicznego,
szklanka cukru lub pół szkl. miodu+przyprawy (gorczyca, gozdziki,ziele, kolendra, listek, pieprz w ziarenkach).
Pomoczyć przez noc, zalewę odlać, śledzie pokroic w drobne kawałki, dodać sparzoną czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie talarki, zalać olejem (nie oliwą).
 

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Czy śledzie nie sa bardzo pachnace przyprawami? Kiedys kupiłam gotowe śledzie korzenne i PFU, wywaliłam.
Jakie śledzi, matiasy? I ile?

Przepis brzmi pysznie
icon_smile.gif
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Też mi tak brzmi, ale ich jeszcze nie robiłam. Spodobaly mi się dopiero przedwczoraj.
Myślę, że matjasy na tacce od Lisnera będą ok.
A z przyprawami można ostrożnie.

Dobrze silver, że mówisz o tych korzennych. Bo chciałam się skusić, ale chyba jednak nie.
 

ToMagda

Member
Wrz 20, 2004
243
0
0
Malinna, spróbuj korzennych. są na małych tackach (tak chyba po 200g- to nie dużo). Mi bardzo smakowały. Moze Tobie też podejdą. Każdy ma inne smaki.
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Zrobiłam te śledzie. Są rewelacyjne. Polecam!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zrobiły furorę
icon_smile.gif