Śledzie Królowej Sylwii*

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
To jest prawdopodobnie przepis Grzegorza, ale nie jestem pewna. W każdym bądź razie - ja jestem entuzjastą tych śledzi.

30 dag matiasów
3 łyżki siekanych kaparów
3 łyżki siekanej cebuli
3 łyżki siekanych korniszonów
3 łyżki siekanych grzybów z octu
1 słodkie jabłko
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/3 szklanki majonezu
cukier puder
sól, pieprz
pieprz cayenne

Oczyszczone oraz wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki (2-3 centymetrowe), ułożyć na półmisku.
Śmietanę wymieszać ze szczyptą soli, cukru i pieprzu oraz majonezem. Połączyć z posiekanymi dodatkami i polać sosem śledzie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
To jest przepis Aganiok.
icon_smile.gif
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ja co roku robie tatar ze sledzi wg przepisu wlasnie Aganiok - cos pysznego, wczoraj juz zrobilam :mrgreen:

pzdr
yenn
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Te sledziki sa naprawde doskonale.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
tutaj...

I myślę, że Aganiok się nie obrazi, jeśli wkleję streszczenie:

50 dag matiasów
15 dag ogórków kiszonych
15 dag marynowanych grzybków
2 cebule
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Śledzie wypłukać w zimnej wodzie (można też namoczyć na 1 godzinę, jeśli ktoś woli wersję mniej słoną). Następnie rybę osuszyć i pokroić w kostkę, popieprzyć.
Cebulę, grzyby i obrane ogórki pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać, dodając oliwę. Doprawić i schłodzić.

Można dodać również 2 żółtka, jeśli ktoś lubi oczywiście.
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
A tak wyglądają z pieczonym ziemniakiem

Sledzie_królowej_Viktori.JPG

Oczywiście polecam.
 

Załączniki

  • Sledzie_królowej_Viktori.JPG
    Sledzie_królowej_Viktori.JPG
    211.1 KB · Wyświetleń: 3

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Oczywiście zrobiłam dzisiaj wg przepisu jaki z pierwszego postu. Na temat wpadłam przypadkowo (po tylu latach), ale to moje smaki. Pozdrowienia.