- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
pierożki ze szpinakiem i czarnymi oliwkami
na ok 14 pierożków o wielkości 12 cm
czas wykonania 70 min
ok 840 kcal
do pieczenia
podawać z ostrym sosem najlepiej pomidorowym
1 porcja ciasta drożdzowego https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry394673
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 kg szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina startej skórki cytrynowej
2 łyżki gęstej śmietany
14 czarnych oliwek
8 orzechów włoskich
3 łyżki tartego parmezanu
2 żółtka
2 łyżki posiekanych pistacji
przygotować ciasto drożdżowe, wrobić w nie zioła odstawić,
dobrze dsączony szpinak podgrzewać w garnki na gorącym oleju tak długo aż opadnie a następnie przełożyć na sito, dobrze odsączyć wymieszać z solą, gałką, cukrem, sokiem cytrynowym, skórką i śmietaną.
oliwki wypestkować pokroić na ćwiartki, orzechy włoskie grubo posiekać, oliwki, orzechy i ser dodać do szpinaku.
rozgrzać piekarnik do temp 190 st C
ciasto cienko rozwałkować między folią i wykroić 14 krążków o średnicy 12 cm
na każdym położyć 2 łyżki masy szpinakowej i zlepić.
pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zółtka rozmieszać z niewielką ilością wody, posmarować nimi pierogi oprószyć pistacjami
piec ok 20 min, podawać na gorąco z sosem
na ok 14 pierożków o wielkości 12 cm
czas wykonania 70 min
ok 840 kcal
do pieczenia
podawać z ostrym sosem najlepiej pomidorowym
1 porcja ciasta drożdzowego https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry394673
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 kg szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina startej skórki cytrynowej
2 łyżki gęstej śmietany
14 czarnych oliwek
8 orzechów włoskich
3 łyżki tartego parmezanu
2 żółtka
2 łyżki posiekanych pistacji
przygotować ciasto drożdżowe, wrobić w nie zioła odstawić,
dobrze dsączony szpinak podgrzewać w garnki na gorącym oleju tak długo aż opadnie a następnie przełożyć na sito, dobrze odsączyć wymieszać z solą, gałką, cukrem, sokiem cytrynowym, skórką i śmietaną.
oliwki wypestkować pokroić na ćwiartki, orzechy włoskie grubo posiekać, oliwki, orzechy i ser dodać do szpinaku.
rozgrzać piekarnik do temp 190 st C
ciasto cienko rozwałkować między folią i wykroić 14 krążków o średnicy 12 cm
na każdym położyć 2 łyżki masy szpinakowej i zlepić.
pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zółtka rozmieszać z niewielką ilością wody, posmarować nimi pierogi oprószyć pistacjami
piec ok 20 min, podawać na gorąco z sosem