Pierogi z kalafiorem i serem

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Pierogi z kalafiorem i serem
Na ok. 12 pierożków, średnica 12 cm
Czas wykonania ok. 1 h
Czas odpoczywania ok. 1 h
Ok. 1170 kcal
Do pieczenia
Podawać z sałatką pomidorową

Składniki
1 porcja ciasta twarogowego https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16973
10 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
1 kalafior
1/4 l mleka
Sól
4 żółtka
5 dag masła
Świeżo starta gałka muszkatołowa
10 dag sera maślanego
3 łyżki siekanych orzeszków pistacjowych
8 łyżek sezamu

Przygotowanie

Przygotować ciasto twarogowe zastępując 10 dag jasnej mąki pełnoziarnistą
Ciasto odstawić żeby odpoczęło

Kalafiora podzielić na małe różyczki.
Do rondla wlać ¼ l wody, mleko i sól, gotować w tym kalafiora ok. 10 min bez przykrycia
Odcedzić.
Połowę kalafiora zmiksować dodać 2 żółtka, sól i gałkę muszkatołową.
Ser zetrzeć na grubej tarce, dodać pistacje i całe różyczki kalafiora wymieszać ze zmiksowaną masą kalafiorową.
Ciasto rozwałkować, wykroić z niego krążki, na każdy położyć po 2 łyżki farszu, zlepić
Ułożyć na blaszcze, posmarować rozmąconymi żółtkami i posypać sezamem.
Piec ok. 15-20 min w temp 190 st
Podawać na gorąco.