IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

15 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pączki, pączki, pączki...
tatter
post 21 Nov 2006, 11:34
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Dorzuce jeszcze jeden przepis na paczki...
Pieke je od lat, ostatnio w zeszly piatek... icon_wink.gif


150ml letniej wody
310ml letniego mleka
2 duze jaja
900g maki bialej pszennej chlebowej
100g cukru
100g masla (rozpuszczonego i wystudzonego)
2 lyzeczki soli
2 lyzeczki drozdzy instant

olej do glebokiego smazenia
cukier puder
dzem/ powidla/marmolada/krem budyniowy jako nadzienie

Przesiana make z sola wsypuje do duzej miski, dodaje drozdze, mieszam. Dodaje jajka, cukier. Mleko lacze z woda i powoli dolewam do maki, mieszajac. Stopniowo dodaje maslo. Dobrze lacze skladniki. Wykladam na stolnice i wyrabiam gladkie, lsniace ciasto. Zostawiam do wyrosniecia (do podwojenia objetosci) w wysmarowanej oliwa misce, zakryte folia przezroczysta.
Wykladam na stolnice, odpowietrzam delikatnie, dziele na polowe. Jedna czesc przykrywam, druga rozwalkowuje na grubosc ok 1cm. Okragla foremka do wycianania, wykrawam krazki o srednicy 7-8cm. Ukladam je na naoliwionej blasze, przykrywam i zostawiam do ponownego wyrosniecia.( Podobnie z druga czescia ciasta). W tym czasie rozgrzewam olej w dosc duzym naczyniu do temp. 180 C (dla tych ktorzy nie posiadaja termometru: jesli wrzucony kawaleczek suchego chleba zarumieni sie w ciagu 40 sek, olej jest gotowy do pieczenia).
Smaze paczki (po 3-4) ok. 2 min z kazdej strony. Usmazone wykladam na papierowy recznik kuchenny. Cieple jeszcze obtaczam w cukrze. Gdy przestygna nadziewam je powidlami, dzemem, platkami rozanymi...
Polecam


Przeedytowany tytul na prosbe autorki icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 21 Nov 2006, 12:47
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



śliczne te pączuszki mniam.gif
szkoda że u mnie nikt pączków w domu nie je icon_rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
madzianna
post 21 Nov 2006, 13:48
Post #3





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 43
Dołączył: 21-April 06
Skąd: warszawa
Użytkownik nr: 1.675



wspaniałe, z pewnością przepyszne, kusisz tatter, oj kusisz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kika
post 21 Nov 2006, 22:38
Post #4


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 152
Dołączył: 17-September 06
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 2.323



Wsunełabym takiego pączusia, piękne są!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lullaby
post 22 Nov 2006, 13:58
Post #5


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 172
Dołączył: 22-October 05
Użytkownik nr: 870



Śliczne mniam.gif
Oj będą wkrótce pączusie, oj będą :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 22 Nov 2006, 14:01
Post #6


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Bardzo sie ciesze! Robcie i mowcie jak Wam smakuja...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 22 Nov 2006, 14:44
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



CYTAT(tatter @ 22 Nov 2006, 14:01 ) *
Bardzo sie ciesze! Robcie i mowcie jak Wam smakuja...


Tatter - ty niebezpieczna jesteś gruebel_2.gif Przez tę zimę, to cinki przez ciebie tak utyja, ze w drzwiach się nie pomieszczą icon_mrgreen.gif
Kusicielka..... takie zdjęcia wstawiać icon_rolleyes.gif Ja mam ochotę monitor wylizać nie pierwszy raz...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Agatka
post 22 Nov 2006, 15:11
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.106
Dołączył: 28-August 06
Skąd: Szmaragdowa Wyspa
Użytkownik nr: 2.215



mój mąż zamówił po moim powrocie pączki
zamierzam spróbować tego przepisu
icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 22 Nov 2006, 15:13
Post #9


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Agatka! Dobra, masz moja zgode!

Akulka, zauwazylam, ze Cinki nie tylko paczki lubia icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 23 Nov 2006, 11:16
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.103
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Tatter ale śliczne te twoje pączki i przepis zupełnie inny ,ja do tej pory do pączków dawałam masę żółtek i ,śmietankę zamiast mleka ,oraz alkohol

Teraz muszę wypróbować tą wersję ,że tak powiem dietetyczną mniam.gif

p.s mimo braku alkoholu ,,nie piją " tłuszczu w trakcie smażenia?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 23 Nov 2006, 14:24
Post #11


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Ani troszeczke!!!
Najwazniejsza jest temperatura tluszczu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 23 Nov 2006, 22:47
Post #12


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



O kurza stopa, jakie piękne!!!
Nie cierpię smażyć pączków (jeść tak), więc może jutro mi się uda...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AnnaH
post 23 Nov 2006, 22:58
Post #13


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.423
Dołączył: 15-November 05
Skąd: Witten/Niemcy
Użytkownik nr: 967



mmmm.pysznosci, szkoda ze nie mozna porwac przez monitor.Napewno przetestuje icon_razz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
-magda-
post 23 Nov 2006, 23:16
Post #14


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 328
Dołączył: 24-March 06
Skąd: Lublin
Użytkownik nr: 1.561



Piękne są.

Nadziewanie pączków robicie z pomocą jakiejś stzrykawki? Przepraszam za głópie pyt ale nigdy nie robiłam poczków
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 24 Nov 2006, 00:12
Post #15


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Za pomoca rekawa cukierniczego z nasadka...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ja.1980
post 24 Nov 2006, 07:34
Post #16


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 210
Dołączył: 12-October 05
Użytkownik nr: 839



Prześliczne pączki... Teraz mam dylemat które zrobić, te bajaderkowe czy Twoje... I jedne i drugie wyglądają rewelacyjnie...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 24 Nov 2006, 15:41
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



CYTAT(ja.1980 @ 24 Nov 2006, 07:34 ) *
Prześliczne pączki... Teraz mam dylemat które zrobić, te bajaderkowe czy Twoje... I jedne i drugie wyglądają rewelacyjnie...


Też pytanie - Tatterowe icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 29 Nov 2006, 14:12
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.103
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



zrobiłam ,zrobiłam są pyszne ,leciutkie jak piórko,można sporo zjeść na jedno posiedzenie ,ale przecież takie dietetyczne są........


p.s ze strachu ,bo nie mam termometru dałam 2 łyżki spirytusu do ciasta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 1 Dec 2006, 00:57
Post #19


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Margot...bardzo, bardzo sie ciesze...jestes pierwsza!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
matylda
post 12 Dec 2006, 20:12
Post #20


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 222
Dołączył: 5-July 06
Skąd: Polska
Użytkownik nr: 1.965



hej ... zachecona fotka zrobiłam paczki no i .... wielka klapa icon_sad.gif nie wiem co zrobilam zle ale nie wyrosly jak trzeba a przy smazeniu srodek byl surowy icon_neutral.gif ogolnie jak wyciagalam z garnka to byly sliczne juz chcialam posypac cukrem pudrem ale pomyslalam ze przekroje ... icon_sad.gif
moze dalam za duzo maki bo dosypywalam bo strasznie sie ciasto lepilo.
na szczescie robilam z polowy porcji....
co ja zrobilam zle ???? dump.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

15 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st February 2018 - 09:50