- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
Pierożki ziołowe
Na ok. 24 pierożki po ok. 10 cm
Czas wykonania 1 h
Czas odpoczywania 1 h
Ok. 310 kcal
Do gotowania na parze
Podawać z sosem serowym
½ porcji ciasta kluskowego https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16973
25 dag mieszanych siekanych ziół
20 dag chudego twarożku
1 mały kwaszony ogórek
1 strączek chili
Sól
Świeżo starta gałka muszkatołowa
1 żółtko
Przygotować ciasto kluskowe dodając do niego 3 łyżki siekanych ziół
Resztę ziół wymieszać z twarogiem
Ogórka bardzo drobno posiekać, chili wypestkować i pokroić równie drobno jak ogórka
Dodać to do masy serowo ziołowej
Wymieszać doprawić solą i gałką muszkatołową, na koniec dodać żółtko
Ciasto cienko rozwałkować wykroić ok. 25 placuszków po 10 cm
Nakładać po 1 łyżce nadzienia i zlepić
W dużym garnku zagotować osoloną wodę
Pierożki gotować porcjami w koszyczku do gotowania na parze pod przykryciem ok. 25 min
Podawać gorące.
Na ok. 24 pierożki po ok. 10 cm
Czas wykonania 1 h
Czas odpoczywania 1 h
Ok. 310 kcal
Do gotowania na parze
Podawać z sosem serowym
½ porcji ciasta kluskowego https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16973
25 dag mieszanych siekanych ziół
20 dag chudego twarożku
1 mały kwaszony ogórek
1 strączek chili
Sól
Świeżo starta gałka muszkatołowa
1 żółtko
Przygotować ciasto kluskowe dodając do niego 3 łyżki siekanych ziół
Resztę ziół wymieszać z twarogiem
Ogórka bardzo drobno posiekać, chili wypestkować i pokroić równie drobno jak ogórka
Dodać to do masy serowo ziołowej
Wymieszać doprawić solą i gałką muszkatołową, na koniec dodać żółtko
Ciasto cienko rozwałkować wykroić ok. 25 placuszków po 10 cm
Nakładać po 1 łyżce nadzienia i zlepić
W dużym garnku zagotować osoloną wodę
Pierożki gotować porcjami w koszyczku do gotowania na parze pod przykryciem ok. 25 min
Podawać gorące.