pierożki ziołowe

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Pierożki ziołowe
Na ok. 24 pierożki po ok. 10 cm
Czas wykonania 1 h
Czas odpoczywania 1 h
Ok. 310 kcal
Do gotowania na parze
Podawać z sosem serowym

½ porcji ciasta kluskowego https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16973
25 dag mieszanych siekanych ziół
20 dag chudego twarożku
1 mały kwaszony ogórek
1 strączek chili
Sól
Świeżo starta gałka muszkatołowa
1 żółtko

Przygotować ciasto kluskowe dodając do niego 3 łyżki siekanych ziół
Resztę ziół wymieszać z twarogiem
Ogórka bardzo drobno posiekać, chili wypestkować i pokroić równie drobno jak ogórka
Dodać to do masy serowo ziołowej
Wymieszać doprawić solą i gałką muszkatołową, na koniec dodać żółtko

Ciasto cienko rozwałkować wykroić ok. 25 placuszków po 10 cm
Nakładać po 1 łyżce nadzienia i zlepić

W dużym garnku zagotować osoloną wodę
Pierożki gotować porcjami w koszyczku do gotowania na parze pod przykryciem ok. 25 min
Podawać gorące.