Kurczak po włosku

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
KURCZAK PO WŁOSKU

2-4 udka kurczaka
kilka plasterków szynki
2 pomidory
czosnek
sól
czarny pieprz
majeranek
słodka papryka


Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, pozostawić na ok. 20 min., by przeszedł przyprawami.

W rondelku rozgrzać olej, zrumienić kurczaka z obu stron. Wyjąć.

Przesmażyć szynkę pokrojoną w paseczki, dodać spory, przeciśnięty ząbek czosnku.

Włożyć kurczaka i zalać gorącym bulionem, tak, by bulion przykrył mięso.

Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dwie łyżeczki majeranku (świeżo roztartego w dłoniach), łyżeczkę słodkiej papryki i świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku.

Dusić na wolnym ogniu ok. 30 min, aż kurczak będzie miękki.

Wyjąć kurczaka, sos zagęścić mąką, wymieszać, włożyć ponownie kurczaka, zagotować.


Najlepiej smakuje z ryżem, gdy ryż poleje się sosem z paseczkami szynki.

Takiego kurczaczka jadłam we Florencji, nosił on nazwę "Kurczak Papieski"


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zroblam- proste i pyszne, czyli to, co lubie
icon_biggrin.gif
na pewno powtorze nie raz!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Naprawdę, ogromnie się cieszę, że smakowało
dance.gif


wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
w_oski.JPG
 

Załączniki

  • w_oski.JPG
    w_oski.JPG
    119.5 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ortica

Member
Sty 8, 2007
418
0
0
Mała Mi,

Moje dziecię mlasnęło na pomyśl przepisu, lecz zapytało się:
- Ale dlaczego po włosku?
odpowiedziałam:
- Może przez wzgląd na szynkę parmeńska, lub San Daniele?
Hmm...
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
wstawiłam zdjęcie lepszej jakości.
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Widzisz Mi, tutaj dzisiaj trwa taka zabawa. Jak wpisałam w mięsach i wędlinach, że zrobiłam tego kurczaka, to najdalej po dwóch minutach ktoś przyłożył go innym przepisem. Myślałam, że to przypadek, a ponieważ zapomniałam jeszcze coś wpisać,więc uzupełniłam moją odpowiedż o następne zdanie. I znów po chwili nie było ani kurczaka, ani mojej wypowiedzi. Teraz piszę w kuchni włoskiej i ciekawa jestem, jak długo tu się utrzyma ten kurczak i mój post. A kurczak bardzo dobry, cokolwiek by nie mówić. Nic tego nie zmieni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
seniorka @ 3 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=851812Widzisz Mi, tutaj dzisiaj trwa taka zabawa. Jak wpisałam w mięsach i wędlinach, że zrobiłam tego kurczaka, to najdalej po dwóch minutach ktoś przyłożył go innym przepisem. Myślałam, że to przypadek, a ponieważ zapomniałam jeszcze coś wpisać,więc uzupełniłam moją odpowiedż o następne zdanie. I znów po chwili nie było ani kurczaka, ani mojej wypowiedzi. Teraz piszę w kuchni włoskiej i ciekawa jestem, jak długo tu się utrzyma ten kurczak i mój post. A kurczak bardzo dobry, cokolwiek by nie mówić. Nic tego nie zmieni.
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi , Seniorko.
Oba Twoje wpisy na "Mięsach" są widoczne..
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator: