![]() ![]() |
29 Nov 2006, 09:14
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 14.331 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Tąd Użytkownik nr: 151 |
Przepis oryginalny jest tu: http://annesfood.blogspot.com/2004/11/pepparkakor.html
Przy użyciu średniej wielkości foremek, ciasta wystarczy na 10 tuzinów pierniczków Składniki: 2 łyżki cynamonu 1 łyżka imbiru 1 łyżka zmielonych goździków 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1 łyżeczka soli (pominąć jeśli używa się solonego masła) 1 łyżka sody 300 g niesolonego masła 250 zwykłego białego cukru 150 g brązowego cukru 1 małe jajko skórką starta z jednej cytryny 300 ml złotego syropu (można zastąpić miodem, miodem sztucznym-dop. mój) 300 ml śmietany kremówki 30% 1100 g mąki Dzień pierwszy: Przesiać przyprawy i sodę do miski. Zmiksować masło i cukrami, dodać przyprawy i jajko. Dodać skórkę z cytryny, złoty syrop/miód, śmietanę i na końcu mąkę. Ciasto będzie dość klejące ale nie nalezy się tym martwić. Włozyć na noc do lodówki ale nie wkładać w misce, bo ciasto robi się bardzo twarde. Lepiej uformować ciasto w wałek lub plaskie kawałki, zawinąć w folię i wtedy chłodzić. Dzień drugi Nieduże kawałki ciasta wałkować na omączonej stolnicy, wycinać ciasteczka. Piec w 180 stopniach przez 7-8 minut zależnie od wielkości. Pilnować bo łatwo się przypalają. |
|
|
|
29 Nov 2006, 14:07
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.161 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 |
upiekę je i te Dagmary ,może z pół porcji i napiszę jak smakują
|
|
|
|
29 Nov 2006, 14:58
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 14.331 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Tąd Użytkownik nr: 151 |
Ja piekłam te w zeszłym roku i były bardzo smaczne tylko przyprawy inaczej smakowały niż te co są w pierniczkach z Ikei, a to chyba mój ideał pepparkakorów
I naprawdę strasznie łatwo się przypalają |
|
|
|
29 Nov 2006, 15:13
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.161 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 |
CYTAT I naprawdę strasznie łatwo się przypalają będę miała na uwadze CYTAT to chyba mój ideał pepparkakorów po takim wpisie to muszę je upiec Dziuniu w sobotę można je piec z myślą o swiętach? |
|
|
|
29 Nov 2006, 15:23
|
|
tzn. te z Ikei to mój ideał
CYTAT Dziuniu w sobotę można je piec z myślą o swiętach? jak tylko schowasz dobrze to można |
|
|
|
29 Nov 2006, 15:26
|
|
CYTAT jak tylko schowasz dobrze to można może lepiej z całej porcji piec? |
|
|
|
4 Dec 2006, 19:33
|
|
zagniotłam i się chłodzi ciasto ,jutro piekę
|
|
|
|
5 Dec 2006, 19:57
|
|
upiekłam ,chyba z 3 godziny je wałkowałam i piekłam,pieką się błyskawicznie ,ale z tej porcji jest jest ich duuużżżooo.
A smakują wg mnie bardzo maślanie ,jak na pierniczki wyjątkowo maślanie,bardzo ładnie też pachną tak korzenno-maślanie Dziuniu bardzo dziękuję za świetny przepis |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:44 |