Paj z truskawkami i rabarbarem

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ciasto kruche:

300 g mąki
1 łyżeczka soli (wg uznania)
175 g masła
3-4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

450 g truskawek przekrojonych na pół
450 g rabarbaru pokrojonego na kawałki 1 cm
175 g cukru
45 g mąki
15 g masła

Dodatkowo:

mleko do posmarowania wierzchu

Wymieszać w misce mąkę z solą, ucierakiem do ciasta lub palcami rozetrzeć w mące masło, aż powstaną duże grudki. Stopniowo dodawać po łyżce wodę mieszając widelcem żeby ciasto nabrało wilgoci.
W misce wymieszać truskawki, rabarbar, mąkę i cukier.

Rozdzielić ciasto na dwie części- mniejszą i nieco większą. Na stolnicy posypanej lekko mąką rozwałkować większy kawałek na grubość ok. 3 mm i o 4 cm większy niż forma do paja o średnicy 20-23 cm. Delikatnie nawinąć placek na wałek i umieścić z jego pomocą w formie. Docisnąć placek ostrożnie do ścianek formy by równo przylegał. Przyciąć brzeg i napełnić nadzieniem. Masło pokroić na małe kawalki i równomiernie rozłozyć na nadzieniu.

Rozwałkować resztę ciasta i pokroić je radełkiem w paski, z których ułozyć na nadzieniu kratkę. Posmarować kratkę mlekiem. Piec paj w 220 stopniach przez 45-50 minut lub aż w masie owocowej pokażą się bąbelki a ciasto się zezłoci(przykryć wierzch folią alu jeśli ciasto zezłoci się zbyt szybko) Po upieczeniu pozostawić ciasto na 1 godzinę aby sok nieco stężał.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Czekaj tatka latka.
icon_mrgreen.gif