Pieczone żeberka a'la Medicus

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Żeberka z jednej swinki
4 duże cebule
2 duże jabłka
szklanka białego wina
kieliszek calvadosu ( ja preferuje koniakówki ;) )
przyprawy: sól zmiękczajaca mięso, pieprz, chili, ocet winny, oliwa, majeranek.


Żeberka kroimy na porcje (ja preferuję takie po 2 kostki), z przypraw octu i oliwy robimy marynatę, smarujemy i zostawiamy na kilka godzin. Następnie obsmażamy na złoto na patelni.
Cebulę i jabłka szatkujemy.
Część wsypujemy na dno naczynia do zapiekania, na to układamy żeberka warstwami, przesypując cebulą i jabłkiem i posypując majerankiem i pieprzem, a takze odrobiną soli.
Na dno naczynia wlewamy wino wymieszane z calvadosem.
Na wierzch wylewamy tłłuszczyk którry powstał w trakcie smażenia.
Musimy tak ułożyc to wszystko, zeby mieć miejsce z którego bedziemy nabierać sos do polewania w trakcie pieczenia.
Piekę ok godziny w 200 deg
Smacznego.