Kiełbasiane ragout

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
30 dag mortadeli
3 cebule
30 dag konserwowe ogórki /2-3 sztuki/
30 dag pomidorów /lub sok pomidorowy/
5 dag margaryny
1 szkl rosołu
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
3 łyżki śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki

Wędlinę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ogórki pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Dodać wędlinę, ogórki i pomidory - chwilę poddusić.
Dodać rosół, paprykę - doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę i siekaną natkę pietruszki.
Podawać z ziemniakami z wody, makaronem lub ryżem na sypko. Mi najlepiej smakuje z makaronem.

ragoutzo7.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mnie sie podoba, ale moja wloska natura zamienilaby margaryne na oliwe extravergine i wyrzucila smietane.
icon_mrgreen.gif
mniam.gif
 

Arribeth

Member
Cze 19, 2006
76
0
0
Zrobiłam - zamiast ogórków konserwowych wzięłam kiszone, no i z braku świeżych pomidory z puszki. Wyszło niezłe, całkiem ciekawe w smaku (to chyba przez te ogórki), do ryżu przepyszne.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Robię często to danie, ale własnie zamiast korniszonów dodaję ogórki kiszone, tak było w moim przepisie. No i zamiast martadeli można drobno pokroić parówkę drobiową, albo inną jaką kto lubi. Najlepiej smakuje z makaronem lub kopytkami.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Oooo ja się tu nie wpisałam??? A robiłam - pyszne było!
Kiełbaskę dawałam podwawelską i dodałam trochę papryki podduszonej - z chlebkiem zjadaliśmy mniaaam
icon_smile.gif