Paj cytrynowo-bezowy

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ciasto okruszkowe:

175 g herbatników
75 g masła
45 g brązowego cukru trzcinowego

Nadzienie cytrynowe:

sok i skórka starta z 2 cytryn
45 g mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 żółtka
75 g cukru

Masa bezowa:

3 białka
120 g cukru

Herbatniki włozyć do torebki plastikowej i wałkiem pokruszyć na drobno(można zmiksować w malakserze). Masło rozpuścić, dodać cukier i pokruszone herbatniki, dobrze wymieszać. Przełozyć masę do głębszej formy o średnicy 23 cm. Grzbietem łyżki docisnąć masę do dna i boków formy.

Przygotować nadzienie cytrynowe. Włozyć do miski sok i skórkę z cytryn oraz mączkę kukurydzianą. Wymieszać na gładką pastę. W średniej wielkości rondlu zagotować 300 ml wody, wlać do soku z maką, przelać z powrtoem do rondla, zagotować i podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Zestawić rondel z ognia, dodać żółtka i cukier, ponownie podgrzewać ok. 1 minutę aż powstanie gęsty sos. Lekko ostudzić, następnie wyłozyć na ciasto.

Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce na raz, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Rozsmarować masę bezową na nadzieniu tak aby nie zostawić żadnych przerw przy brzegu.

Piec w 170 stopniach ok. 30 minut lub aż masa bezowa nabierze złotobrązowego koloru.

Pokaż załącznik 3399
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
W Classic Home Cooking podaje nieomal identyczny przepis: podwójna porcja nadzienia, forma a 25 cm, kruchy spód. Ale przepisu na paj wiśniowy nie ma
cry_1.gif