Bułeczki pszenne Liski

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
witam serdecznie,
podaję sprawdzony przeze mnie przepis na bułeczki.

1 małe jajko
200 ml zimnego mleka
8 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
340 g białej mąki
7 g soli morskiej
do posypania: co kto lubi

Mąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypac do nich cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm. odstępy m.dz bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 5-10 min.


Metoda maszynowa:
wszystkie składniki zagnieść na programie DOUGH, następnie uformować bułeczki.

P.S. Podobno bułeczki mozna zamrozić. W przeciwnym wypadku trzeba je zjeść w
ciagu 24 h. z podanego przepisu wyszło mi 16 bułeczek.

A tak wyglądają:

buaeczki1.jpg
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Przepyszne:
2118.jpg


Nie byłam pewna, czy po uformowaniu mają jeszcze rosnąć, więc nie rosły.
A zamiast robić kulki, rozpłaszczyłam ciasto i je pokroiłam - wolę tak robić ze względu na wygląd bułek i lenistwo ;)
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Nadiu ubiegłaś mnie
icon_smile.gif
.Wczoraj zrobiłam ciasto :lol:.Włozyłam do lodówki i dziś rano piekłam. Przepyszne -tylko chyba przez tę noc w lodówce troszkę małe wyszły -16 szt :dump: (wieczorkiem super ciasto rosło w lodówce tez). Ledwo wystygły już prawie zjedzone puszyste niesamowicie.Jak męzowi telefonik się podładuje będą zdjęcia.SUPER są !!! dziękuję za przepis :blume: Lisko .
Dziewczyny jak to jest,że bułeczki drożdzowe extra się w maszynie do chleba wyrabiają a na pizze czy kołacz serowy kichaa(tzn pięknie rośnie itd ale efekt koncowy klapa).Przepraszam za zaśmiecanie wątku.
 

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Ja też je zrobiłam, pyszne, tylko znowu miałam problem z drożdżami! Ciasto nie chciało wyrosnąć i bułeczki mało puszyste były ale i tak smaczne
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Po bułeczkach zostało tylko zdjęcie
icon_sad.gif
.Kurcze dorwali się do nich "jak chorzy do bułek" :lol:
P.S.
Podwójna porcyjka na jutro juz jest w lodówce czeka na pieczenie
icon_smile.gif

bueczki3cq.jpg
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
A pisała Liska coby zachować odpowiednią odległość, no pisała :dump: :dump: :dump:

 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
No niestety, mi popękały, b ich nie wyrastałam. Zrobiłam tak, jak to wynika z przepisu. Zawsze wyrastam, ale tym rzaem chciałam poeksperymentować. Cóż, chyba na przyszłość pozostanę przy sprawdzonym sposobie :|. Ale w smaku są naprawdę dobre. No i żadnego zakalca nie ma, a to jest najważniejsze.
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Raz w tygodniu muszę robić te bułeczki :lol: mój mąż twierdzi, że to najdelikatniejsze bułeczki na świecie :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
To bardzo BARDZO się cieszę
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Właśnie rośnie ciasto na nie :lol:
Mlask, mlask, oj będzie pycha śniadanko jutro
Upiekłam kiedyś te bułeczki i dałam koleżance, jej córeczka powiedziała, że były pyszne i takie mięciutkie :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Kasho, powiem Ci, że mimo wielu przepisów jakie ciągle wypróbowuję, ten należy do moich ulubionych. Może mam do niego sentyment, bo to był pierwszy przepis na pieczywo, jaki wypróbowałam
icon_smile.gif
Dla mnie to świetny przepis, jedyny gdzie nie uświnię przy robieniu ciasta całej kuchni :lol:
Bułeczki wykonuje się szybko i wszystko wokół łącznie ze mną nie jest w mące :mrgreen:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ostatnio byli u nas znajomi i jedli je prosto z pieca parząc sobie dłonie :lol:
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Lisku upieklam Twoje buleczki, bardzo chrupiace, pyszne z dzemem i jako dodatek do zupy. Polecam wszystkim, ktorzy jeszcze nie robili!

Dodam tylko, ze ciasto wymaga nieco wiecej maki, w sumie dodalam ok. 60g.

Maje buly wygladaja tak i maja troche "brioche(owy)" ksztalt
icon_wink.gif
)


 
Ostatnią edycję dokonał moderator: