- Sie 3, 2006
- 2,516
- 0
- 36
Przepis z dodatku kulinarnego gazety wyborczej, "spotkania mikolajkowe" nr 38
Florentynki
10dkg cukru
80ml smietany kremowki
3 dkg masla
1 dgk miodu
10 dkg skorki pomaranczowej
10 dkg platkow migdalaowych
5 dkg maki
maslo do natluszczenia blaszki
oplatki (niekoniecznie)
stopiona czekolada do dekoracji
Smietane, maslo, cukier i miod zagotowac, wymieszac ze skorka pomaranczowa i platkami migdalow. Mase pzrelozyc na patelnie o gruym dnie, podgrzewac az doparuje i zgestnieje. Ukladac na natluszczonej blaszce (na ktorej mozna polozyc oplatki, wtedy latwiej sie ciastka zdejmuje z blachy) nieduze porcje masy i splaszczac by powstaly cienkie placuszki. ostroznie zdjac z blachy szerokim nozem i spody ciastek posmarowac czekolada. Kiedy zastygnie posmarowac drugi raz i zrobis faliste linie widelcem.
nastepne pychotki na swieta
smacznego
Florentynki
10dkg cukru
80ml smietany kremowki
3 dkg masla
1 dgk miodu
10 dkg skorki pomaranczowej
10 dkg platkow migdalaowych
5 dkg maki
maslo do natluszczenia blaszki
oplatki (niekoniecznie)
stopiona czekolada do dekoracji
Smietane, maslo, cukier i miod zagotowac, wymieszac ze skorka pomaranczowa i platkami migdalow. Mase pzrelozyc na patelnie o gruym dnie, podgrzewac az doparuje i zgestnieje. Ukladac na natluszczonej blaszce (na ktorej mozna polozyc oplatki, wtedy latwiej sie ciastka zdejmuje z blachy) nieduze porcje masy i splaszczac by powstaly cienkie placuszki. ostroznie zdjac z blachy szerokim nozem i spody ciastek posmarowac czekolada. Kiedy zastygnie posmarowac drugi raz i zrobis faliste linie widelcem.
nastepne pychotki na swieta