Ziemniaczane łódeczki*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ziemniaczane łódeczki


na 2 osoby:
2 jak największe, podłużne ziemniaki
2 plastry szynki lub baleronu
2 łyżki gęstej śmietany
żółty ser
pieprz
ostra papryka (wg. uznania)


1. Ziemniaki dobrze umyć, ugatować w skórkach. (nie "dogotowywac" do końca, by nie były rozpadające się
icon_wink.gif
)

2. Stosownie do upodobań - mozna obrać ze skórki lub zostawić ją. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć część miąższu, tak, by powstału łódeczki.

3. Szynkę (lub baleron) pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle. Wymieszać wyjęty miąższ z szynką, śmietaną i przyprawami.
Wypełnić czubato łódeczki. Posypać na wierzch startym żółtym serem.

4. Zapiekać w piekarniku w 180 st. aż ser się stopi.
Podawać z surówką.


SMACZNEGO!
icon_smile.gif



(w wersji wegetariańskiej możemy zastąpić wędlinę podsmażonymi pieczarkami
icon_smile.gif
)


wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: