Bułeczki pszenne Liski 2

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
A oto przepis:

7 g świeżych drożdży
215 ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
340 g białej mąki
55 g masła
7 g soli


Ciasto wyrobiłam w maszynie, ulepiłam z niego kulki i piekłam w temp. 220 st C przez 20 min.

Metoda manualna:
drożdże wkruszyć do miski, dodać trochę mleka i cukier i rozprowadzić na gładką pastę. Następnie dodać resztę mleka, wsypać ok 100 g mąki i wymieszać. Przykryć i zostawić w temp pokojowej aż rozczyn zwiększy swoją objętość (ok pół godz).

Resztę mąki wymieszać z solą, dodać masło, wyrobić do konsystencji zacierek, następnie wlać rozczyn i zarobić miękkie ciasto.
Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać aż będzie gładkie.
Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

Później uformowac bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min.

uwaga: bułeczek nie trzeba dodatkowo niczym smarować - ciasto jest gładkie i
maślane.

Smacznego!

bulki_pszenne_new_recipe1.jpg
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
:wink: mozesz dokladniej napisac jak ma recznik postepowac?
w tym skladzie sa drozdze to napewno musza wyrastac, prosze napisz dokladniej
pozdrawiam belle
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Lisko, ja Ci tylko podpowiem, bo mozesz tego jeszcze nie wiedziec.
icon_smile.gif

Recznik - to taki osobnik, co nie ma maszyny i wyrabia ciasto recznie.
Mamy tu jeszcze maszynistow i kamieniarzy ( ci ostatni dysponuja specjalnym kamieniem do pieczenia chleba).
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
dziekuje lisko :mrgreen:
dziekuje Agusia H za pomoc ja tak z przyzwyczajenia pisze recznik :mrgreen: :dump:
 

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Te buleczki zagubily sie gdzies w odmetach Cin Cinowych przepisow, a szkoda wielka, bo sa przepyszne!

Takie mieciutkie, maslane na wskros, idealne na niedzielne sniadanie.

Moj maz 3 razy w czasie sniadania powtorzyl: no, jakie te buleczki sa smaczne, mozna je jesc z samym maslem - co tez i w koncu uczynil.

Polecam serdecznie. Lisko, dzieki za przepis.
Na pewno wyprobuje jeszcze te drugie.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Wyciągam bo jestem w trakcie.
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Właśnie wyjęłam owe bułeczki z piekarnika,są bardzo fajniusie takie mięciutkie,tylko mi wyszło siedem,może dla tego,że ja nie mam zdolności manualnych,więc podzieliłam ciasto na właśnie siedem części,tak jakoś mi wyszło i każdą rozwałkowałam zwinęłam w rulonik a następnie zrobiłam supełek,nie wiedząc czemu ta technika mi wychodzi,gorzej jest z ulepieniem kształtnej bułeczki,w każdym razie jaki kształt nie istotne ważne,że dobry przepis,dzięki
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Idealne proporcje, uwielbiam te bułki.
Rosną sobie moje pulchniaczki
lecker.gif
zaraz pójdą do solarium
icon_lol.gif