Torcik makowy

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Wg. Claudii 12 (164) z 2006 r. w wykonaniu mojej Mamy

Ciasto:
500 g krupczatki
1/2 szkl cukru
1 tsp proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
4 żółtka
Zagnieść, chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Masa:
450 g maku
100 g rodzynek
1 szkl cukru
skórka pomarańczowa
płatki migdałowe
2 białka
sól
Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie. Rodzynki namoczyć i osączyć
Mak utrzeć z cukrem, dodać rodzynki, skórkę i migdały, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, delikatnie wmieszać do masy.
Wylepić ciastem spód tortownicy a 23 cm (zostawić 1/5 ciasta na kratkę), nakłuć. Wyłożyć masę makową. Zrobić kratkę. Piec w 180* przez ok. 50 min.

DSC02016.JPG
 

Załączniki

  • DSC02016.JPG
    DSC02016.JPG
    40.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
i po co ja wchodziłam na to forum
cry_1.gif
teraz będzie mi się ten torcik śnił po nocach
fiesgrins.gif
śliczny jest
mniam.gif
 

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Smakowicie wygląda ten torcik. Czuję, że się skuszę
icon_razz.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Sini, pamietasz moze jak wysoki wychodzi ten torcik? Bede go piekla na sobote w blaszce ok. 20/30 cm, a nie chcialabym, by wyszedl mi plaski jak nalesnik ;)
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Aaaaaa, nie pamiętam
dump.gif

Według ostrożnych rachunków moich i mojej Mamy- ok 3 cm

W blaszce 20x30 może wyjść plaskacz, niestety. Nie masz pod ręka czegoś mniejszego?
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Dzieki. Cos tam mniejszego mam, tylko w mojej rodzinie nie oplaca sie piec ciasta w takiej malej blaszcze. Zwlaszcza ciasta z makiem. Zrobie z 1,5 porcji i po krzyku ;)
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
To jeszcze jedno pytanie odnosnie maku..
Sparzyc, tj. zalac wrzatkiem taki suchy, odcedzic i mielic, tak? Bez zadnego smazenia, czekania, itd.. ?
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Sini, bardzo Ci dziekuje
anbetung.gif

Ciasto wyszlo rewelacyjne. Tak, jak pisalam, robilam z 1,5 porcji. Zamiast migdalow dalam orzechy wloskie, ale poza tym nic w przepisie nie zmienialam.
Tak wiec, moi mili, apeluje do Wszystkich: robcie ten torcik!
icon_mrgreen.gif

Roboty znacznie mniej niz ze struclami, a efekt, moim zdaniem, rownie zadowalajacy.
 

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Czy to ciasto ma zwartą konsystencję? Jadłam kiedyś taki tort, tylko że bez ciasta kruchego a z powidłami z mirabelek. Dałoby się je przerobić?
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ostatnią edycję dokonał moderator: