Makowiec z jabłkami

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Jakiś czas temu jadłam to ciasto u znajomych - jest wilgotne i naprawdę smaczne...
Przepis pochodzi ze zbiorów Starszej Pani.

30 dkg maku (sparzyć i zemleć)
Utrzeć:
1/2 kostki masła
szklankę cukru
6 żółtek

Do utartej masy dodać:
6 łyżek kaszy manny, 6 utartych jabłek i przestudzony mak.
Na końcu wmieszać delikatnie pianę ubitą z 6 białek.
Gotowe ciasto wlewamy do blaszki (np. prostokątnej) o wymiarach ok. 20 cm x 30cm
Piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut.


Polecam!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
jaka @ 9 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=409712Na końcu wmieszać delikatnie pianę ubitą z białek.
Domyłam się, że pianę z 6 białek?


baa.gif
znowu nie podano rozmiaru blaszki
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Sinistra @ 10 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=410109Domyłam się, że pianę z 6 białek?
Tak z sześciu białek. Gdzieś mi 6 umkło...

Sinistra @ 10 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=410109
baa.gif
znowu nie podano rozmiaru blaszki
anbetung.gif
wiem wiem zapomniałam... już się poprawiam
icon_smile.gif


P.S. Jakie to głupie! Sama zawsze się wkurzam, jak ktoś mi nie poda rozmiaru blaszki
icon_mrgreen.gif


P.S.2 Przepis zaktualizowany