Jakiś czas temu jadłam to ciasto u znajomych - jest wilgotne i naprawdę smaczne...
Przepis pochodzi ze zbiorów Starszej Pani.
30 dkg maku (sparzyć i zemleć)
Utrzeć:
1/2 kostki masła
szklankę cukru
6 żółtek
Do utartej masy dodać:
6 łyżek kaszy manny, 6 utartych jabłek i przestudzony mak.
Na końcu wmieszać delikatnie pianę ubitą z 6 białek.
Gotowe ciasto wlewamy do blaszki (np. prostokątnej) o wymiarach ok. 20 cm x 30cm
Piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
Polecam!
Przepis pochodzi ze zbiorów Starszej Pani.
30 dkg maku (sparzyć i zemleć)
Utrzeć:
1/2 kostki masła
szklankę cukru
6 żółtek
Do utartej masy dodać:
6 łyżek kaszy manny, 6 utartych jabłek i przestudzony mak.
Na końcu wmieszać delikatnie pianę ubitą z 6 białek.
Gotowe ciasto wlewamy do blaszki (np. prostokątnej) o wymiarach ok. 20 cm x 30cm
Piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
Polecam!
Ostatnią edycję dokonał moderator: