Potrzebujemy:
piękny kawałek schabu o wadze ok. 1,20 kg
jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartki i plastry) - o ilości poniżej
1 pomarańcza
ok. 1/2 kostki masła
sól, biały pieprz i czosnek - używałam granulowanego, bo robiłam to danko u znajomych i nie mieli innego
Najpierw przygotowujemy schab - należy go ponacinać do połowy w plastry ok. 2 cm.
Po operacji nacinania nacieramy go solą, czosnkiem i białym pieprzem.
Teraz jabłka - ćwiartki wcisnąć pomiędzy nacięcia, tak około dwie ćwiartki w nacięcie, wszystko zależy od mięsa. Tak przygotowane mięsko "osznurować" i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Teraz oblewamy mięsko sokiem wyciśniętym z pomarańczy i obsypujemy wiórkami masła. Na koniec obkładamy całość plastrami jabłek.
Pieczemy ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni.
Polecam!
piękny kawałek schabu o wadze ok. 1,20 kg
jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartki i plastry) - o ilości poniżej
1 pomarańcza
ok. 1/2 kostki masła
sól, biały pieprz i czosnek - używałam granulowanego, bo robiłam to danko u znajomych i nie mieli innego
Najpierw przygotowujemy schab - należy go ponacinać do połowy w plastry ok. 2 cm.
Po operacji nacinania nacieramy go solą, czosnkiem i białym pieprzem.
Teraz jabłka - ćwiartki wcisnąć pomiędzy nacięcia, tak około dwie ćwiartki w nacięcie, wszystko zależy od mięsa. Tak przygotowane mięsko "osznurować" i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Teraz oblewamy mięsko sokiem wyciśniętym z pomarańczy i obsypujemy wiórkami masła. Na koniec obkładamy całość plastrami jabłek.
Pieczemy ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni.
Polecam!