Pierniczki litewskie

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
przepis znalazłam w książce którą przeglądałam w empiku

200 g mąki pszennej ( ja dałam typ 550 -luksusowa )
200 g mąki żytniej
50 g masła
2 łyżki miodu
300 g cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
skórka i sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatałowej + 4 goździki roztarte w moździeżu
1/2 szkl migdałów

- podgrzać miód z cukrem
- dodać masło, mleko, przyprawy, sok i skórkę z cytryny potrzymać na małym gazie do rozpuszczenia składników
- wystudzić
- dodać przesianą z sodą mąkę i roztrzepane jajka
- dobrze wyrobić ( ja zatrzymałam się w tym punkcie i wyrobione ciasto odstawiłam do lodówki żeby dojrzało- tego nie było w przepisie )
- wałkować na 7 mm, pokroić w prostokąty, udekorować migdałem, posmarować jajkiem
- piec w nagrzanym do 180 stoni piecu
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
szuwarek @ 14 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=412732przepis znalazłam w książce którą przeglądałam w empiku
Spisałaś czy zapamiętałaś
icon_question.gif
rofl.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
resztki zimowej aury skłoniły mnie do powtórzenia wypieku tych pierniczków ( debiut był na święta )
należą one do tych co są miękkie od razu po upieczeniiu
w smaku przypominają katarzynki
zmieniłam tylko proporcje miodu (pół szklanki ) i cukru ( szklanka )

f8319a146c5e2600.jpg
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Szuwarku, no, no, wyglądają niezwykle apetycznie.
lecker.gif
Dodatkowo maja na tym zdjęciu aure tajemniczości w sobie
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Chyba warto było się poświęcić z tym spisywaniem
fiesgrins.gif

Już drugi raz zrobiłaś (eś
gruebel_2.gif
)
icon_mrgreen.gif
 

Nette7

Member
Gru 13, 2008
19
0
0
Już dawno wątek nie poruszany i pewnie niewiele osób przepis wypróbowało, a ja podtrzymuje i polecam- pyszne! ;)
pierniczki_z__zytnia.gif2.gif3.gif <---------
(w stopce fotki adres kulinarnego bloga)
 

Załączniki

  • pierniczki_z__zytnia.gif2.gif3.gif
    pierniczki_z__zytnia.gif2.gif3.gif
    46.3 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Zrobiłam. Rzeczywiście są miękkie od razu, ale ilość cukru trzeba by było zmniejszyć bo zdecydowanie za słodkie. Zostawię je gołe bo dodatkowy słodki lukier byłby już przesadą.
Smak taki sobie. Mogą być ale nie zachwycają.