Ciasteczka - ślimaczki

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
W nawiązaniu do wątku o świątecznym gotowaniu wrzucam przepis na ciasteczka.

CIASTECZKA KAWOWE SLIMACZKI

30 dag mąki
15 dag masła
1 jajko
10 dag cukru pudru (moze tez byc kryształ)
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 zoltko
szczypta soli
cukier waniliowy

I do dzieła:

Masło utrzeć w misce z cukrem, dodać jajko, szczyptę soli, makę i
zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części (ta, która zostaje biała trochę większa),do drugiej dodać
kakao i rozpuszczoną w minimalnej ilosci wody kawę (tyle wody, zeby dalo sie
rozpuscic), zagnieść, jeśli przez kawę zrobiło sie troszkę za rzadkie
dodać maki.
Rozwałkować dwa placki na grubosc ok. 0,5 cm. Walkując starac sie by placki mialy podobny ksztalt.

Na bialym placku rozsmarować żóltko zmieszane z 1 lyzka wody, położyć
ciemny placek, obciac wystajace rogi (albo i nie, wtedy będzie trochę 'nieforemnych' ciastek od razu do zjedzenia:), zwinąć je w ścisły rulon i znowu złożyć przynajmniej na godzinę do lodowki.
Wyjac rulon z lodowki i pokroić na plasterki ok. 0,5 cm, piec ok. 15 min w tem. ok. 200 st.

Jeszcze raz dołączam zdjęcie, żeby było wiadomo o które ciasteczka chodzi:)

ciasteczka.JPG


pozdrawiam
Basia
 

Załączniki

  • ciasteczka.JPG
    ciasteczka.JPG
    70.9 KB · Wyświetleń: 3

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzięki
bussi.gif
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
ja tez zrobilam- wlasnie z mysla o swietach- wygladaja uroczo
icon_mrgreen.gif
 

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
AnnaH @ 19 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=417487Mialam nie robic a zrobilam.W kuchni , a teraz w pokoju pachnie kawka. Ciasteczka sa pyszne.Troche mi teraz stwardnialy ale sa kruche.
lecker.gif
wsadzilam czesc do puszki. czy moge je do swiat przechowac?
Aniu, one po kilku dniach przechowywania będą znacznie lepsze. Możesz je przechować i znacznie dłużej, jesli rodzinka pozwoli, czas działa na ich korzyśc:)

pozdrawiam serdecznie
Basia
 

neuro

Member
Maj 20, 2006
22
0
0
Robilam podobne, są przepyszne
icon_smile.gif
Tylko zamiast kawy dodawało się ok 1/4 tabliczki deserowej czekolady, rozpuszczonej w rondelku (dla czekoladocholików), a do białej części ciasta ścierało skórkę z jednej cytryny. Ciasteczka mają wtedy ciekawy, cytrynowo-czekoladowy smak.
 

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Bardzo się cieszę, że Wam wyszły i smakują
icon_razz.gif


Ja od ładnych kilku lat piekę te ciastka i wysyłam w paczkach świątecznych dla rodziny.

A teraz właśnie zagniatam ciasto na nowy eksperyment - w jakiejś broszurce znalazłam przepis na ciasto 'bakaliowiec' - kruchy spód i wierzch a w środku mnóóóóstwo bakalii, w tym orzechy i migdały zrumienione ma maśle. Przepis wygląda apetycznie, mam nadzieję, że ciasto pędzie pyszne.



pozdrawiam
Basia
 

Kaha

Member
Sie 10, 2007
68
0
0
Wczoraj robiłam te ciastka.Bałam się,że nie wyjdą bo po sklejeniu i zrolowaniu ciasto zachowywało się dość rozlaźle,ale nie poddałam się, zawinęłam w folię i dałam do zamrażalnika na jakiś czas(nie wiem na jaki bo kąpałam w tym czasie dzieciaki), potem dość łatwo sie kroiło i trzeba dodać,że dość szybko piekło. Będę robić częściej.Mężowi też smakowały:)
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Pyszne i bardzo ładne.
Po upieczeniu przechowywałam je w puszce i jest im tam dobrze...
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Zrobiłam i ja. Wyszły dobre. Pięknie pachniało kawą podczas pieczenia.
lecker.gif

Do białej części dodałam suszoną skórkę cytrynową.
Zapomniałam posmarować zółtkiem białego ciasta, ale na szczęście i tak się skleiło
cvety.gif

3urodziny_Lenki_002.jpg
 

Załączniki

  • 3urodziny_Lenki_002.jpg
    3urodziny_Lenki_002.jpg
    892.5 KB · Wyświetleń: 2

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Piękny makowiec
rofl.gif

icon_mrgreen.gif