Mój makowiec

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
hazo @ 24 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420440Ale pomysł z małą ilością masy na początku przyszedł mi do głowy dopiero, jak zobaczyłam na zdjęciu przekrojony makowiec. A szkoda, bo byłby ładniejszy.
Tak jest zawsze
icon_smile.gif
Ja sobie teraz dopisalam wszystkie te uwagi do przepisu, na przyszly rok bedzie jak znalazl
icon_mrgreen.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
udalo mi sie zlapac kawalek do zdjecia. nie trafil sie najlepszy, ale i tak czuje sie w obowiazku wkleic :D
icon_lol.gif


zdjciapitek010rw2.jpg
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dziuniu ten makowiec jest fenomenalny, zrobiłam z połowy porcji bo nas tylko dwoje, no i już prawie nie ma (chociaż mój chłop nie przepada za makiem), nie będę pokazywać palcem kto go zjadł
icon_redface.gif
, czuję, że będę musiała zrobić powtórkę w sylwestra, też mi pękł ale smaku mu to na pewno nie ujmuje, dziękuję za genialny przepis
cvety.gif
Acha, zmniejszyłam tylko ilość cukru i miodu w masie bo czułam, że może być dla mnie za słodka i dobrze, że tak zrobiłam, wyszedł w sam raz po tej modyfikacji ale reszta dodatków idealna.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
po struclach ani śladu już nie ma ... tata z Mackiem wyjedli
icon_razz.gif


 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Bardzo się cieszę że przepis jest taki popularny
icon_mrgreen.gif
Piękne makowce się wszystkim udały
daumen.gif


Ja jeszcze dopiszę tu parę moich uwag, które są już w wątku notatkowym w Niebie ale tu też być powinny
icon_smile.gif


-można faktycznie spokojnie piec 6 makowców naraz-tak jak to zrobiła Malgosimi po raz pierwszy- jeśli tylko ma się piekarnik z termoobiegiem lub wentylatorem, przypominam że makowce kładziemy równolegle do drzwiczek piekarnika
-makowce warto nakłuć przed pieczeniem patyczkiem do szaszłyków-ten sposób przypomniała Hazo- zapobiega to pęknięciom
-nie można dodawać do masy żadnych większych twardych bakalii, ja dodałam całe orzechy laskowe i rozsmarowując masę porobiłam w cieście dziury przez co wszystkie makowce koncertowo mi popękały
icon_lol.gif

-do lukru polecam dodanie skórki startej z całej pomarańczy i całej cytryny,można też dodać sok z cytryny i pomarańczy ale nie za dużo żeby za rzadki lukier nie wyszedł- niesamowicie podnosi to smak i wygląd lukru który przepięknie pachnie i jest pomarańczowo-złoty
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a ja zrobilam lukier na zagotowanym likierze i soku z cytryny - skórki kandyzoane dałam na wierzch, ale spróbuję kiedyś, tak jak mówisz


bo rzecz jasna nie bedę czekala do nastepnych świąt z tym makowcem!!
icon_lol.gif


pycha!
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Malgosimi @ 23 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420330(...)
acha i wazna rzecz- może się komus przyda ta informacja! PIEKŁAM 6 strucli JEDNOCZEŚNIE na termmobiegu. Zaden sie nie przypalił ani nie dopiekł!
Czepnę się - to w końcu niedopieczone były??
icon_lol.gif


Jejku - zaśliniłam się. A ja tak lubię makowce!
mniam.gif



Dziuniu - napisałaś, że przy pieczeniu większej liczby czyli np. sześciu makowców, należy je ułożyć równolegle do drzwiczek. Co to daje?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Johasiu z Dziunia dlugie godziny o makowcy nadawalysmy, wiec odpowiem za nia: zawsze najlepiej tak ukladac - bo piekarnik jest szerszy niz glebszy - a wiec makowce sa dluzsze
icon_smile.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Ahaaa! A ja już myślałam, że ma to wpływ na dopieczenie. Czyli jeśli chcę mieć więcej krótszych, to mogę je spokojnie ułożyć prostopadle. Uff.
icon_biggrin.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tak
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
CYTATDziuniu - napisałaś, że przy pieczeniu większej liczby czyli np. sześciu makowców, należy je ułożyć równolegle do drzwiczek. Co to daje?
Johasiu, większość piekarników jest raczej szersza niż głębsza
icon_lol.gif
Ponieważ makowce mają rosnąć wzdłuż i muszą mieć na to miejsce, to stąd moja rada, żeby kłaść równolegle do drzwiczek czy, jak ktoś woli, wzdluż dłuższego boku blachy. Po prostu zauważyłyśmy z Małgosią, że niektórzy pieką prostopadle do drzwiczek i te makowce nie są już takie jakie być powinny, bo nie mają miejsca żeby rosnąć wzdłuż i rozrastają się wszerz
icon_lol.gif
I nie ma znaczenia ile sztuk pieczesz, zawsze trzeba kłaść wzdłuż dłuższego boku blachy. To, że napisałam że 6 naraz można piec dotyczy tylko termoobiegu
icon_smile.gif


No tak, musiałam odejść od komputera zanim kliknęłam Dodaj odpowiedź pomimo że ją napisałam i teraz nie sprawdziwszy uprzednio czy ktoś już nie odpowiedział kliknęłam Dodaj a tu Małgosia napisała już o co chodzi
icon_lol.gif
No trudno, już niech tak zostanie
icon_smile.gif
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Popełniłam pierwszy w zyciu makowiec, a nawet trzy, czwarty kawałek ciasta wykorzystałam jako strucle jabłkową, ale znikła w mgnieniu oka, wiec juz jej prawie nie pamietam.

Przy makowcach asystowała mi moja siostra, która z wielkim namaszczeniem studiowała przepis, i gdy tylko chciałam zrobic cos bardziej "po mojemu", szybko mnie prostowała: Ale pani Dziunia wyraxnie napisała....
icon_smile.gif


no bardzo miło mi sie piekło z siostrzyczką (starsza o kilka dobrych lat) według przepisu naszej "pani Dziuni"


Dziuniu! Świetny przepis, super ciasto, na pewno wykorzystam je także do innych, nie-makowcowych celów. Dziekuję!
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
CYTATPrzy makowcach asystowała mi moja siostra, która z wielkim namaszczeniem studiowała przepis, i gdy tylko chciałam zrobic cos bardziej "po mojemu", szybko mnie prostowała: Ale pani Dziunia wyraxnie napisała....

no bardzo miło mi sie piekło z siostrzyczką (starsza o kilka dobrych lat) według przepisu naszej "pani Dziuni"
icon_lol.gif
icon_lol.gif
icon_lol.gif

Graz, cieszę się że smakowało
daumen.gif
A ciasto faktycznie jest bardzo fajne i nie sprawia kłopotów, a nadaje się do wielu rzeczy i słodkich i wytrawnych.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,413
113
Dziuniu, to Twój makowiec upieczony przed chwilą z białego maku. Rewelacja
mniam.gif


R__ne_025.jpg

Trochę brzydki przekrój, bo tak byłam ciekawa smaku białego maku, że nie mogłam już dłużej czekać i ukroiłam na ciepło.
icon_redface.gif
 

Załączniki

  • R__ne_025.jpg
    R__ne_025.jpg
    42.2 KB · Wyświetleń: 1

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Hazo, przepiękny, aż mi ślinka cieknie
icon_smile.gif

A skąd dorwałaś biały mak? Cały czas się przymierzam do marcińskich i zastanawiam się, czy uda mi się dostać ten biały...
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,413
113
CYTATA skąd dorwałaś biały mak? Cały czas się przymierzam do marcińskich i zastanawiam się, czy uda mi się dostać ten biały...
Biały mak załatwiła dziewczyna z mniama. A to, co jej zostało wystawiła na Allegro. Wczoraj podawałam adres tej aukcji w wątku allegrowym.

Dziuniu, ten mak ma całkiem inny smak. Powiedziałabym, że mniej "makowy". Trzeba tylko mniej słodzić, bo on jest, jak dla mnie, lekko słodkawy. Mnie bardzo smakuje. Kupiłam go 2 kg i nie żałuję wydanych pieniędzy.
 

Ginger

Member
Lip 2, 2006
10
0
0
witam
być może zadam głupie pytanie ale jutro piekę tego makowca
otoz czy papier do pieczenia to to samo co pergamin??
czy makowca smaruje białkiem rowniez z wierzchu?
czy tym papierem do pieczenia owijamy całego makowaca - rownież spód i ile razy owijamy tym papierem dookoła?
pozdrawiam
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
według mnie pergaminu nie można zastąpić papierem do pieczenia bo jest bardziej śliski i się nie owinie
icon_neutral.gif
ja smaruję białkiem z wierzu i posypuję np.makiem
icon_wink.gif