- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
UWAGA: robilam to ciasto w zeszlym roku (2006) TYLKO do dekoracji, bo ciasto z taka iloscia maki jest wg mnie srednio smaczne (baza byl przepis na imbirowe pierniczki bajaderki, ktore tez jest straszliwie mączyste wg mnie). Teraz jednak wypracowalam przepis na ciasto jednoczesnie trwałe, pyszne i proste w wałkowaniu - jest to ciasto na pepparkakory na wodzie. Ja juz go nie bede robic!!!
1/3 szklanki melasy (lub melasy i miodu)
1/2 szklanki cukru drobnego
1 łyżka dowolnej mieszanki przypraw korzennych
szczypta sody
70 g masla pokrojonego w kostkę
2 szklanki maki
melasę, cukier i przyprawy rozpuszczamy w garnuszku. dodajemy sodę, dokładnie mieszamy, lekko się spieni. Dodac maslo, lekko rozpuscic. zmiksowac z mąką. Lekko zagnieść na stolnicy, zawinąć w folię i wsadzic do zamrazarki na 5 minut. Wałkowac i wycinac. Piec 15 min w 160-165 st.
1/3 szklanki melasy (lub melasy i miodu)
1/2 szklanki cukru drobnego
1 łyżka dowolnej mieszanki przypraw korzennych
szczypta sody
70 g masla pokrojonego w kostkę
2 szklanki maki
melasę, cukier i przyprawy rozpuszczamy w garnuszku. dodajemy sodę, dokładnie mieszamy, lekko się spieni. Dodac maslo, lekko rozpuscic. zmiksowac z mąką. Lekko zagnieść na stolnicy, zawinąć w folię i wsadzic do zamrazarki na 5 minut. Wałkowac i wycinac. Piec 15 min w 160-165 st.
Ostatnią edycję dokonał moderator: